To je to što me zanima!

Sve čari srpske kuhinje: Ljuta pljeskavica i slasna gibanica

ZA PRSTE POLIZATI: Glavni aduti srpske kuhinje su začinjena jela od mesa od kojih vam okusni pupoljci 'plešu'. Prije svakog obroka nezaobilazna je voćna rakija
Vidi originalni članak

Srpska kuhinja mješavina je mediteranske, orijentalne i europske kuhinje. Njome dominiraju mesna jela, svježe domaće povrće i jela od tijesta, a hrana je prilično zasitna i začinjena pa možete biti sigurni da nitko neće ostati gladan. Uz neka od najpopularnijih jela povest ćemo vas na kulinarsko putovanje Srbijom.

Nezaobilazan dio srpske kuhinje svima su dobro poznati ćevapčići koji se rade uglavnom od junetine, janjetine i svinjetine. Najukusniji su u lepinji uz luk, ajvar, kajmak ili pak svježi sir. 

Svatko tko se nađe u Srbiji ne smije propustiti kušati pljeskavicu, pogotovo ljutu Leskovačku koja se radi od govedine ili svinjetine, a jednako važan sastojak je i luk koji se, sitno nasjeckan, umiješa u smjesu.

Jedinstveno gastronomsko iskustvo pruža i Karađorđeva šnicla. To je pohani svinjeći ili teleći odrezak punjen kajmakom i poslužen uz pržene rajčice i umak tartar.

Fotolia

Uz mesna jela odlično idu i salate, a nemoguće je govoriti o srpskoj kuhinji bez spomena 'urnebes' salate koju obožavaju ljubitelji ljutog. Glavni sastojci za 'urnebes' su sitno sjeckane svježe crvene paprike i svježi kravlji sir koji se sjedine miješanjem, a u nju se dodaju slatka i ljuta mljevena crvena paprika, te sol i češnjak po ukusu.

Čak iako niste ljubitelj ribe, 'fiš paprikaš' u Srbiji znan i kao 'riblja čorba' će vas očarati. Jelo od ribe kuha se u sosu od rajčice s paprikom i uglavnom je dobro začinjeno i ljuto.

Marko Jurinec/Pixsell

Najprepoznatljivije srpsko jelo od tijesta je slasna pita gibanica koja se sastoji od svježeg sira između slojeva tankog tijesta. Mirisna i topla može se jesti kao samostalni obrok za doručak ili večeru, a možete je prigristi i kao međuobrok ili pak desert.

Za kraj valja spomenuti i čuvene voćne rakije koje će vam otvoriti apetit te zagrijati tijelo i dušu. Možete biti sigurni da gotovo svako kućanstvo i lokal ima vlastitu ponudu šljivovica, viljamovki, dunjovača ili rakije od marelice koje će vam odmah podignuti raspoloženje.

Saznajte više o direktnim letovima za Beograd iz Splita.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • kokaza5 05.06.2015.

    Meni je Makedonska kuhinja draža. A mislim da od naše spize bolje nema.

  • Dracubecca 31.05.2015.

    a tek mućkalica

  • mily 31.05.2015.

    ah, što otvori ovaj članak a ponoć je:))

Komentiraj...
Vidi sve komentare