To je to što me zanima!

Bila je menadžerica 25 godina - dala otkaz i sad peče kolače

Pronašla je sebe - shvativši da svoje ideje ne može provesti u velikom sustavu, Finka Keran napustila je menadžerski posao, posudila novac i otvorila cafe
Vidi originalni članak

Jako volim raditi i posao me na neki način i određuje, a posebno uživam kad se mogu osvrnuti iza sebe i vidjeti ono što sam stvorila, kaže Finka Keran, donedavno top menadžerica u velikoj hrvatskoj kompaniji, koja s velikim osmijehom prima goste u malom cafeu koji je prije godinu dana otvorila u centru Podsuseda, nakon što je dala otkaz u bivšoj tvrtki.

Nakon 25 godina predanoga rada, u kojima je prošla put od trgovačkog putnika do top menadžera za pregovore s velikim kupcima, zaključila je da neke svoje ideje u tako velikom sustavu neće moći provesti te da – mora otići. 

- Kad sam 25. veljače 2015. odlučila dati otkaz, nisam imala pojma što ću sa sobom. Osjećala sam samo da moram otići i trebala nešto da izbacim stres. I iako to ranije nisam radila, odjednput sam počela peći torte i to tako da sam izmišljala ili prilagođavala recepte, priča. Kako kćer nije mogla pojesti sve ‘slatkiše’, počeli su zvati prijatelje i rodbinu. 

- Svi su se oduševili tortama i uvjeravali me da bih se time trebala baviti, no ja sam mislila: “Nema šanse!”. Samo sam pekla torte i lutala uokolo u potrazi za idejom ili prostorom koji će mi nešto značiti, sve dok se po prvi puta u životu nisam našla u Podsusedu i dok se pred ovim prostorom nije dogodila ljubav na prvi pogled - priča poduzetnica.

Odmah se rodila i slika o malom cafeu u kojem ljudi mogu popiti kavu, pojesti finu tortu ili popiti pivo, a da oko njih nije gužva i ne trešti glazba. I krenula je u realizaciju. Vlastitim sredstvima i novcem koji je posudila od obitelji uredila je i opremila prostor i otvorila cafe. Od ideje do realizacije prošlo je relativno malo vremena, iako je trebalo puno papirologije, dozvola i atesta. 

- Da sam znala što me čeka, možda se na nešto takvo ne bih odlučila, jer brojni propisi otežavaju posao, a ne postoji adresa koja bi čovjeka koji tek ulazi u posao mogla uputiti u neke detalje - kaže. 

Tako, nastavlja, u početku strahujete od toga da će naletjeti inspekcija koja će vas kazniti zbog nečega što niste znali, umjesto da se čovjek u miru posveti poslu i gostima. Jednom se, na primjer, dogodilo da me  knjigovođa nazvao i upozorio da sam pod posebnim nadzorom Porezne uprave, jer su zaključili da promet u cafeu po danima jako oscilira, priča Finka.

- U ugostiteljstvu je to smiješno, jer ako jedan dan padne jača kiša, imate praznu terasu i manji promet, no o tome se, očito, ne razmišlja, a neugodno je kad se susretnete s tim - dodaje. No, iskustvo iz velike tvrtke pomoglo je u tome da se zna nositi sa stresom, pa je unatoč takvim situacijama odlučila ne odustati. 

- Mladim ljudima koji ulaze u posao savjetovala bih da, bez obzira na završen fakultet, krenu od prve, najniže stepenice u poslu i nastoje što više naučiti i steći iskustvo. Uvijek dajte sve od sebe i ne očekujte da će vam išta doći jednostavno. No, jednog ćete dana sigurno imati koristi od znanja i iskustva koje ste stekli i moći ćete istinski uživati u uspjehu - dodaje naša sugovornica. 

Privatni posao joj je, kaže, omogućio i da oživotvori ideju o tome da su ljudi u poslu, jednako kao i u životu, izuzetno važni. 

- Volim ljude i važno mi je da moji suradnici osjete da ih cijenim. Zato i danas ne vidim problem u tome da, kad mome konobaru dođu prijatelji on s njima sjedne na pola sata, dok ja poslužujem goste. Stalo mi je da moji zaposlenici budu zadovoljni, jer takav se odnos uvijek na kraju vrati - zaključuje.

Planira širiti posao i još zapošljavati

Kako posao sa cafeom dobro ide, Finka razmišlja o poduzetničkom kreditu, širenju posla i novom zapošljavanju. U planu je proširenje kapaciteta kuhinje, koja je u cafeu od početka bila premala te otvaranje još jednoga. Bilo bi to opet u nekom rubnom naselju oko Zagreba, kojima nedostaju ovakvi projekti, kaže. 

Uz sav posao odlučila završiti fakultet

Na pitanje ima li slobodnog vremena i kako se odmara, Finka Keran s veseljem kaže kako još - studira!

- Rano sam ušla u posao te nisam završila fakultet pa sam htjela zaokružiti formalno obrazovanje. Upisala sam on-line studij marketinga, društvenih medija i odnosa s javnošću u školi iz Maribora i vjerujem da bih iduće godine mogla diplomirati - priča.  

Idi na 24sata

Komentari 58

  • Tišina mora 07.06.2016.

    eto...lijep je to posao,ništa ljepše nego kad čovjek obožava svoj posao i sa guštom ga radi

  • muskarac 06.06.2016.

    ovakve ljude jednostavno postujem

  • Filomena 06.06.2016.

    dobri kolači uvijek nađu put do ljubitelja slastica :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare