To je to što me zanima!

Bilo kuda, šok svuda: U Ateni se wc papir ne baca u školjku

Svaka zemlja ima svoja pravila, no neka su neobičnija od drugih i važno ih je poštovati i uvažiti dok ste na putu u toj državi. Negdje ćete morati pojesti i pokojeg crva
Vidi originalni članak

SAD - napojnice
Nepisano je pravilo da napojnice u SAD-u morate dati za sve. U restoranu ćete dobiti račun, ali na njega treba dodati 15-25 posto više. To se odnosi i na kafiće, hotele pa čak i plaćanje toaleta. 

Južnoafrička Republika - jedite što vam se nudi
Obilasci plemenskih sela i gradića obično podrazumijevaju i nuđenje njihovih lokalnih delikatesa koje se sastoje od sušenih crva, insekata do organa žrtvenih životinja. Ne pojedete li to doživjet će to kao znak nepoštovanja i uvrijedit će se. 

Turska
Nemojte se iznenaditi ako vas u tri ujutro probudi hodžina molitva. On tada poziva vjernike na molitvu, a njihov pjev odjekuje cijelim gradom. Molitve s minareta čut ćete i cijeli dan. 

Grčka
U Ateni je sasvim normalno da wc papir ne bacate u školjku već u košaru pored, neovisno za što ste ga koristili. Riječ je o sistemu odvodnje koji se nije nadograđivao godinama zbog brojnih povijesnih znamenitosti. 

Južna Koreja
U zapadnim zemljama uobičajeno je vidjeti ponekog beskućnika na cesti. No u Južnoj Koreji oni se kreću u grupama - od 50 do 100 njih. 

Finski i američki supermarketi
U njima možete naći doslovno sve - od hrane do metaka i seks igrački. 

Mlijeko u vrećici
U Kanadi se mlijeko još uvijek prodaje u vrećicama. 

Kupac je uvijek u pravu, ali ne u Grčkoj
Požalite se na nešto ili kritizirajte proizvod ili samu firmu i vlasnik će vam pokazati vrata i to vjerojatno na nimalo pristojan način. 

Pristojno je ne pojesti sve tanjura
Većina Zapadnjaka naučena je da je pristojno pojesti sve s tanjura, ali ne i u Kini. Tamo se čišćenje tanjura tumači kao znak nepristojnosti jer ispada da vam domaćin nije dovoljno dao. Protumačit će to kao da vam treba još hrane i dodatno vam napuniti tanjur. 

Privatni prostor
U većini zapadnih zemalja stajati nekome preblizu označava ili agresiju ili bliskost. No i tu postoje razlike. Nijemci i Englezi stoje malo dalje dok Meksikanci stoje ljudima preblizu.

Nema preko reda
Britanci su usavršili stajanje u redu, bilo da stoje na stepenicama u metrou ili u redu za Wimbledon. Pristojno se stane u red i čeka. Svi koji pokušaju doći preko reda neće biti srdačno pozdravljeni. 

Golotinja
Amerikancima i Azijatima dolazak u Europu može biti popriličan šok kada je u pitanju golotinja. Njima nije normalno vidjeti plakate žena u toplesu, porno programe niti gole muškarce i žene u dnevnom programu. 

Obrnuto značenje
U Bugarskoj kimanje glavom znači "ne", a okretanje glavom "da". 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • Filomena 05.07.2016.

    dali se u ateni daju i gas maske prije ulaska u wc ..

  • Pink_zg 05.07.2016.

    Uh da ja dodjem u Kinu u neki restoran, oni bi se hvatali za glavu kad bi vidjeli kako ja čistim tanjur. To mi je najdraži dio cijelog obroka, no to mogu raditi samo doma jer bi me u javnosti svi čudno gledali.

  • montello 05.07.2016.

    gluposti

Komentiraj...
Vidi sve komentare