To je to što me zanima!

Biopsijom dokazali da masaža ublažava bol poput analgetika

Masaža funkcionira poput lijekova za bol, jer na molekularnoj razini potiče stvaranje mitohondrija u mišićnom tkivu i umanjuje učinak upalnih molekula, citokina
Vidi originalni članak

Umirujuća masaža ne samo da opušta upaljene mišiće, već reducira bol upaljenog mjesta na molekularnoj razini, prenosi Daily Mail. Masaža ima isto djelovanje na bol u leđima, vratu i ramenima kao i analgetici, a osim toga potiče i stvaranje novih mitohondrija, dijelova stanica odgovornih za pretvorbu energije, otkrili su znanstvenici kanadskog Sveučilišta McMaster. Oni su proveli niz genetskih istraživanja na uzorcima tkiva mišića volontera koje su iscrpili vožnjom bicikla.

Jednu nogu volontera su nakon vježbanja masirali, dok je druga mirovala. Potom su znanstvenici uzeli uzorak mišićnog tkiva biopsijom s obje noge. Utvrdili su da masaža umanjuje učinak citokina - stanica imunološkog sustava koje mozgu signaliziraju da je upala u procesu. Istovremeno, masaža je potakla biogenezu mitohondrija, a znanstvenici vjeruju da je olakšava bol na isti princip na koji to čine lijekovi.

- Potencijalne dobrobiti masaže mogle bi biti korisne za čitav spektar zdravstvenih stanja, a trebalo bi ih se uvesti u uobičajenu medicinsku praksu - rekao je voditelj istraživanja, dr. Mark Tarnopolosky.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Slon 04.02.2012.

    Ljudi bi trebali odvojiti i više vremena za vježbanje. Učinci su isti

Komentiraj...
Vidi sve komentare