To je to što me zanima!

Birajte terakotu ili glinu, a ne plastične tegle za svoje biljke

U vrtu potrošnja vode se može smanjiti na razne načine. Tlo između biljaka mora biti prekriveno kako bi se smanjilo isparavanje vode. Na taj način sprječavamo rast korova i olakšavamo posao oko održavanja vrta
Vidi originalni članak

Ako kupujete novu teglu za svoju biljku, izbjegavajte plastiku. Birajte druge materijale poput gline i terakote. Osim što su takve lončanice ekološki prihvatljivije, kroz njih lakše prolazi voda i zrak te tako održavaju biljke zdravima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Druga je mogućnost prenamijeniti posude koje već imate kod kuće: košare, limenke ili čak gume. Samo pazite da biljkama omogućite dobru drenažu. 

U vrtu možete uštedjeti i vodu. U dobro organiziranom vrtu potrošnja vode se može smanjiti na razne načine. Tlo između biljaka mora biti prekriveno kako bi se smanjilo isparavanje vode. Istodobno na taj način sprječavamo rast korova i olakšavamo posao oko održavanja vrta. Za zastiranje zemlje možemo upotrijebiti slamu, uvelu pokošenu travu, biorazgradive folije…

EKO SAVJET Redovitim održavanjem kućnih instalacija smanjujete račun

U vrt možemo ugraditi i kolektore za vodu, npr. da ako nam je vrt blizu kuće prikupljamo kišnicu s krova u plastične bačve i koristimo je u sušnoj sezoni za zalijevanje. Naravno, takve posude treba pažljivo pokriti tako da se u njma ne bi utopile kućne životinje ili kukci.

EKO SAVJET Za proizvodnju majice potroši se 2000 litara vode - čuvajte robu

Na gredice sijemo nekoliko vrsta povrće zajedno i formiramo tzv. sestrinske gredice koje pomažu da se povrće manje izlaže suncu, ali i da voda iz zemlje manje isparava. Na primjer, sadimo grah s kukuruzom i bundevama jer bundeve koje rastu i šire se po zemlji stvaraju sjenu i tako smanjuju isparavanje vode.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare