To je to što me zanima!

Bisfenol A u trudnoći direktno utječe na ponašanje djevojčica

Trudnice koje jedu mnogo prerađene i konzervirane hrane izlažu dijete većim količinama Bisfenola A koji ometa rad hormona i šteti psihičkom i fizičkom zdravlju
Vidi originalni članak

Kemijski spoj Bisfenol A (BPA,) koji se koristi za učvršćivanje plastike, može uzrokovati hiperaktivno i agresivno ponašanje kod djevojčica već u dobi od tri godine, utvrdila je četverogodišnja studija Sveučilišta Harvard na 244 trudnice.

Kod svih trudnica pronašli su tragove Bisfenola A u urinu, u prosjeku od dva mikrograma po litri. Djevojčice majki, koje su imale veću koncentraciju od te, u dobi od tri godine bile su tjeskobnije, depresivnije i agresivnije od drugih. Dijete se izlaže velikim dozama BPA još u maternici, a kasnije probleme u ponašanju izaziva jer ometa rad hormona u tijelu, objašnjavaju znanstvenici. 

No, direktna izloženost djevojčica BPA-u nije povezana s problematičnim ponašanjem u kasnijim godinama, čak i ako se veće doze BPA mogu utvrditi u urinu.

- Žene koje jedu više obrađene, pakirane i konzervirane hrane konzumiraju manje hranjivih tvari koje su potrebne za razvoj djetetova mozga - izjavio je voditelj studije, dr. Joe Braun za Reuters.

Objašnjava kako je učinak BPA na ponašanje ograničen na djevojčice jer su djevojčice i dječaci izloženi različitim razinama hormona u maternici.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • hangri 26.10.2011.

    200 trudnica ne dokazuju ništa.. otkud izvlačite ova sr anja?

  • maxich 26.10.2011.

    a možda su ta djeca s 3 god. takva jer tijekom trudnoće općenito nisu dobivala dovoljno hranjivih tvari da se mozak razvije drugačije. isto tako, trebali su proučiti i odgoj tih roditelja čija su djeca- tjeskoba i depresija se javljaju kod nezaštićene djece, nasilje kod onih koji to doma doživljavaju itd....

  • schmetterling 25.10.2011.

    dijevojčice-diječaci, svejedno, su onoliko histerični koliko im njihovi roditelji dopuštaju a ne onoliko koliko su čega pojele njihove majku u trudnoči... :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare