To je to što me zanima!

Biti somelier: posao iz snova ili teško i naporno zanimanje?

Posao someliera više se može usporediti sa ispitnim rokovima na fakultetu, samo što ovdje nema krivulje ili dodatnog kredita, već samo puno različitih vina
Vidi originalni članak

- Vino je popularnije nego ikada i postalo je neizostavni dio životnog stila mlađih generacije. Kultura hrane je vrlo popularna upravo sada, a vino definitivno ide uz tu kulturu - kaže somelier Justin Amick. 

Nedavno istraživanje je pokazalo da današnje generacije mladih u dobi od 21 do 34 godine kupuju relativno puno više vina (i ostalih alkoholnih pića) u odnosu na starije generacije u toj dobi. U takvom vremenu degustacije vina zvuči kao posao iz snova, ali da bi postali profesionali somelier daleki je put. Posao someliera više se može usporediti sa ispitnim rokovima na fakultetu, samo što ovdje nema krivulje ili dodatnog kredita, već samo puno vina.

Postoje četiri vrste someliera, a san svakoga je postati Master somelier. Prvu razinu prođe gotovo 75 posto someliera, ali do posljednje najteže razine dođe samo tri posto ljudi. Danas na svijetu ima 171 Master somelier, od čega je 12 žena. Ispit se sastoji od tri dijela: usmenog teorijskog ispita, slijepog kušanja šest vrsta vina i ispitivanja  vina. Kandidat mora proći sva tri dijela tijekom tri godine, a ako ne uspije, sve mora krenuti ispočetka. Najizazovniji dio ispita svakako je slijepa degustacije gdje u 25 minuta ispitanici moraju kušati šest vrsta vina (tri crvena i tri bijela) kako bi utvrdili njegovu zemlju, regiju, sortu, kvalitetu, dob, miris i okus. U ispitivanju vina kandidat gleda na boju vina, jasnoću, osvjetljenje, koncetraciju, viskoznost i dokaze plina ili čestica.

- Somelieri služe prvenstveno da educiraju i usmjere vas da idete u smjeru u kojem prije niste išli ili smjerom koji ste zadovoljni. Oni su tamo da vas vode kroz iskustvo kupovine vina - kaže Amick.

U duhu generacije somelieri se okreću sve dalje od knjiga i za obrazovanje koriste internet stranice smatrajući da je stari način iz knjiga zastario. Somelieri provedu najmanje sat vremena dnevno čitajući i radeći bilješke odgovarajući na pitanja kao što je postotak alkohola u kojem vinu i iz koje je regije koje vino.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • limach 25.03.2011.

    Sommelier je za mene sigurno posao iz snova,ali postati dobar sommelier je kao i za sve u životu potrebno puno truda,volje, želje,naporna rada i učenja,koji puta mamurluka i glavobolja .... ali nakraju ako uspiješ postati dobar sommelier sve ti se vrati kroz osmijeh zadovoljstva gosta ili prijatelja kojeg oduševiš svjojim odabirom vina uz neko dobro jelo,poznavanjem vina i dobre vinska priče...

Komentiraj...
Vidi sve komentare