To je to što me zanima!

Blanširane pa smrznute gljive traju do šest mjeseci

Nakon branja, gljive treba iskoristiti za jelo najkasnije drugi dan ujutro. Imate li veću količinu njih, kratko ih obarite, ohladite pa smrznite
Vidi originalni članak

Gljive nakon branja treba odmah ugrubo očistiti, spremiti u hladnjak i najkasnije slijedeći dan odlučiti hoćete li ih pripremiti za jelo ili ćete ih zamrznuti - kaže mr.sc. Mladen Strižak. Prije zamrzavanja treba ih kratko blanširati, ohladiti, spremiti u vrećice i staviti u zamrzivač. Tako spremljene mogu trajati do šest mjeseci. Gljiva ima tijekom cijele godine, a sada je vrijeme vrganja, sunčanica, bukovača i modrikača. Tijekom godine berbe se organiziraju i u Delnicama, Umagu i Našicama. Najviše gljiva ipak ima u rujnu i listopadu. Glavna sezona završava najčešće krajem listopada, no priroda katkad iznenadi pa se gljive beru i u studenome i prosincu.

KREM-JUHA OD ŠAMPINJONA
Sastojci: 20 dag šampinjona, 3 dag maslaca, 1 l mesne juhe od kocke, 2 žlice brašna, 1,5 dcl vrhnja, žlica peršinaGljive očistite i izrežite na listiće. S polovicom kosanog peršina pirjajte na maslacu dok ne počnu puštati vodu. Dodajte brašno, malo popržite pa prelijte juhom. Kuhajte 15 minuta pa umiješajte vrhnje. Pospite ostatkom peršina.

>>> Krpelji su česta pojava u šumi pa se nakon branja gljiva preporučuje temeljit pregled tijela kako biste na vrijeme spriječili zarazu

ŠAMPINJONI PUNJENI SIROM I PRŠUTOM
Sastojci: 4 velika plosnata šampinjona, 200 g nemasnog kremastog sira, 4 mlada luka, 100 g nasjeckanog pršuta, 25 g usitnjene zobi, ječma ili krušnih mrvicaZagrijte pećnicu na 200°C. Šampinjone očistite četkicom. Pršut nasjeckajte na kockice, a mladi luk i stručke šampinjona na ploškice. Odrežite dva veća komada aluminijske folije, pa na svaku položite dva šampinjona kožom prema dolje. Premažite unutrašnjost sirom pa pospite pršut, narezane stručke i mladi luk. Zob ili krušne mrvice popržite kratko na suhoj tavi i pospite preko punjenih šampinjona. Krajeve folija dobro spojite i stavite u pećnicu na 20 minuta. Možete servirati i toplo i hladno.

TELEĆI ODRESCI U UMAKU OD ŠAMPINJONA
Sastojci: 35 dag teletine, 250 g manjih šampinjona, 2 žlice brašna, luk, dcl mlijeka i vrhnje za kuhanjeTeletinu ili izrežite na šnicle ili veće komade pecite u pećnici. Režete li ih na šnicle, posolite i popaprite s obje strane, ispecite na zagrijanom ulju i ostavite sa strane. Pečete li ih u pećnici, samo ih posolite, popaprite, stavite u vrećicu za pečenje i ispecite na 200°C. Za umak popržite nasjeckani luk i dodajte cijele očišćene šampinjone. Nakon što ispuste vodu, dodajte brašno, promiješajte i dodajte mlijeko. Prokuhajte, dodajte vrhnje za kuhanje, još jedanput promiješajte i skinite s vatre. Poslužite s pečenjem ili pečenim šniclama uz rižu ili pire krumpir.

ŠTRUDLA OD LISNATOG TIJESTA I GLJIVA
Sastojci: 2 žlice maslaca, 1/4 šalice maslinovog ulja, luk, 2 češnja češnjaka, 700 g gljiva po želji, 2 žlice majčine dušice i peršina, jaje i žutanjak, 1/2 paketa lisnatog tijesta, jaje i žlica vodeNa ulju i maslacu popržite nasjeckani luk i češnjak. Dodajte narezane gljive, posolite, popaprite i pirjajte dok voda ne ispari. Pospite sa 3/4 začina i maknite s vatre. Nakon što se ohladi pomiješajte s utučenim jajetom i žumanjkom. Pećnicu zagrijte na 200°C. Lisnato tijesto premažite utučenim jajetom i vodom. Pospite začinima pa mješavinom od gljiva, ali da ostanu 3 cm do ruba prazna. Preklopite tijesto i okrenite naopako. Premažite jajetom i vodom te pecite najviše 30 min.

BIJELI RIŽOTO OD GLJIVA I MAHUNA
Sastojci: 225 g riže, luk, paprika, 1/2 l pileće juhe, 115 ml suhog bijelog vina, 175 g gljiva, 275 g kuhane piletine, 60 g smrznutih mahunaNa maslacu prodinstajte luk s malo papra. Dodajte rižu, promiješajte pa stavite kokošju juhu, vino i nasjeckane gljive. Poklopite i kuhajte dok riža ne upije tekućinu. Dodajte piletinu u kockicama, mahune i kuhajte još tri minute.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare