To je to što me zanima!

Bočice, dude i šalice 'krive' su za dvije trećine dječjih ozljeda

Svaka četiri sata ozlijedi se jedno dijete, vlastitom bočicom ili šalicom, najčešće zato jer trče s njima u ustima. Djeca koja uče hodati najsklonija su ozljedama
Vidi originalni članak

Tijekom devetogodišnje studije više od 45.398 djece mlađe od tri godine ozlijedilo se bočicom, dudom varalicom ili šalicom, otkrilo je istraživanje američkog Centra za biobihevioralno zdravlje, Centra za istraživanje ozljeda i Nacionalne dječje bolnice. Točnije, jedno dijete svaka četiri sata, piše Fox News. Gotovo 71 posto ozljeda je u predjelu usta, a 20 posto njih na glavi, licu i vratu. Dvije trećine ozljeda uzrokuju bočice, 20 posto dude varalice, a 14 posto šalice, potvrdila je studija. 

- Vjerujemo da se ozljeđuju jer trče s bočicama ili šalicama u ustima. Dvije trećine ozljeda dožive djece do godinu dana koja tek uče hodati. Njihova nesigurnost objašnjava zašto je gotovo 86 posto ozljeda posljedica pada - istaknula je voditeljica istraživanja dr. Sarah Keim. 

Roditelji bi trebali dijete upozoriti da pije iz bočice samo dok sjedi, a šalice mogu koristiti tek nakon što napune godinu dana, dok bi se duda trebalo riješiti do šest mjeseci života jer ih se povezuje s infekcijama uha, dodala je. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • liila 16.05.2012.

    najbolje je kad ih nemaju i ne koriste....:)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare