To je to što me zanima!

Bogatiji imaju za 80 posto veći rizik od razvoja melanoma

Učestalost melanoma među bogatijim mladim ženama posljedica je većih mogućnost za odlaske na ljetovanje, korištenja solarija, ali i genetskih faktora
Vidi originalni članak

Mlade žene srednjeg sloja imaju najveći rizik od najopasnijih oblika raka kože, uporozorili su liječnici nakon istraživanja na 3800 žena u dobi od 15. do 39. godina na Sveučilištu u Kaliforniji, piše Daily Mail. No među ženama najviše društvene klase imaju rizik je i do 80 posto veću mogućnost melanoma u odnosu na one nižih klasa. Melanom je najopasniji oblik raka kože i vodeći je uzrok smrti od kožnih bolesti. Učestalost melanoma među bogatijim mladim ženama posljedica je većih mogućnosti odlaska na ljetovanje, korištenja solarija, ali i genetskih faktora. Simptomi uključuju povećanje madeža na koži, promjenu njihova oblika i boje. 

Broj slučajeva raka kože povećan je među svim grupama žena, a značajno je narastao i u najvišim društvenim razredima.

- Razumijevanje načina na koji socio-ekonomski status i UV-zračenje zajedno utječu na mogućnost melanoma važna je za planiranje učinkovite prevencije i edukacije - rekla je voditeljica istraživanja Amelia Hausauer.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • VesnaMersnik 22.03.2011.

    da ima istine jer između ostalog od genetike još postoje riziko faktori a jedan je solarij, te pretjerano izlaqganje suncu nekada je bilo manje pogođenih a, upitanju su ozonske rupe to je čovječanstvo krivo,.

  • bozic toni 22.03.2011.

    NEISTINITO, NIJE TOČNO ! ! ! TO JE POVEZANO SA POREMEĆAJEM METABOLIZMA, SAMO TADA DOLAZI DO SLABLJENJA IMUNOLOŠKOG SUSTAVA I NARAVNO TIJELO JE NEOTPORNO MNOGIM DRUGIM STVARIMA.Sve se to jako lijepo popravlja određenom prehranom i drugim sitnicama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare