To je to što me zanima!

Božićni i novogodišnji blagdani bez vatrogasaca

Božićnu jelku smjestite što dalje od radijatora, zavjesa, kamina, štednjaka ili svijećnjaka jer isušuju drvo i mogu lako izazvati požar.
Vidi originalni članak

Prije nego što ukrasite bor lampicama, provjerite ima li razbijenih žaruljica ili grla, uništenih izolatora ili žica. Pri kupnji dajte prednost provjerenim proizvođačima i kvalitetnim materijalima jer čak je trećina božićnih lampica neispravna i može izazvati požar ili probleme sa strujom, pokazuje istraživanje Europske komisije. No osim lampica, na božićnom drvcu mogu biti opasni i drugi ukrasi. Psu ukrasi mogu izgledati poput hrane, a maloj djeci poput igračke. Stoga ne kitite bor jestivim ukrasima jer bi pas mogao srušiti drvce da dođe do njih, a ni stakleni nisu najbolje rješenje.
Lako se lome, pa djeca mogu posjeći ruke, a ljubimci šape. Sve lomljive, jestive i zapaljive ukrase nastojte postaviti na više grane, izvan dohvata djece i ljubimaca. Bor smjestite dalje od radijatora, zavjesa, kamina, štednjaka ili svijećnjaka jer isušuju drvo i mogu izazvati požar.

Voda i uže mogu spasiti dom
Božićno je drvce važno dobro učvrstiti kako se ne bi srušilo, stoga je važan kvalitetan i čvrst stalak, a ako je potrebno, možete upotrijebiti i uže. Drvce će ostati svježije ako prije kićenja stoji u posudi s vodom.


Papir i vata što dalje od bora

Ispod bora ne postavljajte zapaljive materijale poput vate ili papira jer i prskalica može izazvati požar. Prirodna drvca lakše gore, a dobro pripazite i na suhe iglice.

Prirodno drvce lakše gori

Prirodno je drvce jeftinije no lakše se zapali. Također, opadaju mu iglice pa postoji veći rizik da ih ljubimci progutaju. Umjetna ne treba održavati, ali su skuplja i često izrađena od PVC-a, koji može biti štetan.

Lampice uvijek pod nadzorom
Lampice s božićnog drvca isključite ako niste kod kuće ili dok spavate. Ne kitite bor svijećama i držite ih dovoljno daleko od klima-uređaja, propuha te zapaljivih predmeta. Upaljače i šibice držite izvan dohvata djece. Prskalice im dajte samo ako su i ih imate na oku.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • parki 11.12.2009.

    Hvala,jako poučno,šteta što ove godine nemam što,gdje i s čim okititi ali da imam sigurno bih ga tako okitio. PUNO HVALA da imam što zapaliti nakon ovog sigurno ne bih zapalio.Ako će te mi dati stan bor i sve ono što ide uz ovu priču svečano obečavem da ću se ovog pridržavati!...pas mater...sve po spisku!

Komentiraj...
Vidi sve komentare