To je to što me zanima!

Broj pokreta fetusa ne smije biti manji od 10 u sat vremena

Iako se sve bebe razlikuju po aktivnosti, broj pokreta ne smije se znatno smanjiti ili prestati jer se tad treba javiti liječniku. Trudnicama se preporučuje da prate pokrete bebe
Vidi originalni članak

Obično se između 20. i 24. tjedna prvi put osjete bebini pokreti. Žene kojima to nije prva trudnoća osjete ih i ranije. To je individualno, a svaka žena pokrete drugačije osjeti i doživljava. 

- Neke trudnice kažu da je dijete tijekom cijele trudnoće mirno, dok druge doživljavaju vrlo dinamične pokrete fetusa - kaže ginekologinja i uži specijalist fetalne medicine i opstetricije dr. Senka Sabolović Rudman. Prvi fetalni pokreti su slabi, nalik na migoljenje, a postaju sve češći i jači. 

Dijete je aktivnije, a mame osjete udaranje, prevrtanje, pa i štucanje, koje se javlja od 24. do 28. tjedna i osjeća se kao ritmično poskakivanje. U tom periodu fetus reagira i na zvukove i poznate glasove. Oko 32. tjedna pokreti dostižu vrhunac jer je dijete sve jače i veće. To traje do 36. tjedna, kad nastupa smirenje. Dijete je preveliko pa se rjeđe namješta i okreće. Tijekom posljednja dva tjedna trudnoće bebini se pokreti još više uspore, i zbog toga se ne treba brinuti.

- Važno je naglasiti da je praćenje fetalnih pokreta tijekom zadnjeg tromjesečja važan, ali individualan parametar samokontrole trudnice. Svaki fetus, kao i svako novorođenče, imaju vlastiti obrazac aktivnosti i razvoja. Neki su stalno aktivni, a drugi većinom mirni - kaže dr. Sabolović Rudman.

Trudnicama se preporučuje da prate pokrete bebe, kojih mora biti, u tom periodu trudnoće, najmanje deset tijekom sata.
Ovo je ipak samo orijentacijski jer je dinamika pokreta individualna i najvažnije je da se broj pokreta radikalno ne smanjuje. Tad se hitno treba javiti liječniku. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Plavusa13 18.04.2016.

    Moji su igrali nogomet i danju i nocu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare