To je to što me zanima!

Brze i ukusne, domaće i strane delicije od krumpira

U kulinarskoj radionici u Zagvozdu kuhala su se jela od krumpira iz 15 europskih zemalja. Svoje recepte predstavili su i studenti iz Poljske i Litve
Vidi originalni članak

U Zagvozdu je povodom Dana zaštite prirode RH i Međunarodnog dana biološke raznolikosti, 23. svibnja, naveliko mirisalo po krumpirima. Organizirana je kulinarska radionica u kojoj su inozemni studenti i domaćini pripremali jela od krumpira prema receptima iz 15 zemalja. Domaće recepte predstavile su uglavnom dalmatinske novinarske ekipe. Tako su se na hrvatskoj strani stola našle tradicionalne pole začinjene pancetom, kruh od krumpira, seljačke juhe i krumpir "na bodulski".
Ovo je povrće zbog svojih prilagodljivih karakteristika oduvijek bilo inspiracija za brojne kulinarske novitete. Neke od njih predstavili su i studenti iz Poljske te Litve. Studentica iz Litve pripremila je hladnu juhu od krumpira, specifičnu  po boji ciklame koju joj daje marinirana cikla. Poljska studentica predstavila je jednostavne, a vrlo ukusne krumpir-palačinke.

PriMa - PEČENE POLE S KRIŠKAMA PANCETE
Sastojci: 1 kg krumpira (starog, bijelog), 15 dkg pancete, ulje (mješavina malo običnoga biljnog, malo maslinova ulja)
Priprema: Krumpir u kori presijecite popola. Prerezane strane natrljajte solju, poškropite uljem i stavite peći u pleh na 180-200 °C od 45 do 60 min. Posljednjih 15-ak minuta na ploške stavite kriške pancete. Možete pole posuti mažuranom, origanom, majčinom dušicom i s malo mrvljene kadulje. Servira se uz mladi kozji sir ili na podlozi od kuhanog i začinjenog matičnjaka.

>>> Krumpir obiluje brojnim vitaminima, ponajviše vitaminom C. U sebi sadrži 80 posto vode, malo masti i oko 2,5 posto manje ugljikohidrata nego kruh
>>> Vitamini u krumpiru nalaze se u kori i ispod nje. Zato je treba tanko rezati. Ako se peče, malo će ih izgubiti, a kuha li se u kori, sačuvat će ih
>>> Mladi krumpir sadrži više šećera i vode od starog, koji ima više ugljikohidrata. Mladi će biti slađi ako prije pečenja kožicu ostružete nožem

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ČUPKICA 09.11.2008.

    ovo je jelo moga djetinstva i uistinu je ukusno i zasitno

Komentiraj...
Vidi sve komentare