To je to što me zanima!

Budite sami svoj doktor nakon ozljeda u kuhinji

U slučaju posjekotine, da bi se uklonile sve bakterije koje mogu vrebati iz sirovog mesa ili kuhinjskog noža, potrebno je odmah isprati ranu
Vidi originalni članak

Ako se porežete, potrebno je ranu dobro isprati vodom da bi se uklonile sve bakterije koje mogu vrebati iz sirovog mesa, noža ili radne površine u kuhinji, upozoravaju liječnici. No ako krvarenje ne prestane, nježno pritisnite ranu čistom gazom i pričekajte. Također, možete podignuti ruku u zrak, što će pomoći da se krv zaustavi. Zatim nanesite antibakterijsko sredstvo, a najbolje je ono u spreju. Ljubitelji začinjene hrane poznaju bolnu moć nekih namirnica, npr. kajenske paprike ili luka,  jer u kontaktu s očima izaziva jako peckanje, naročito ako oči trljaju rukama na kojima još ima tragova “vrućih” namirnica. Liječnici savjetuju da se oči odmah isperu vodom, a zatim poprskaju mlijekom kako bi se zaustavilo peckanje. Ako je vid zamagljen i nakon desetak minuta, potražite stručnu pomoć. Para ili vruće ulje mogu ozbiljno ozlijediti oči pa je u slučaju takve nezgode najbolje odmah potražiti liječničku pomoć.

>>> Ako problemi ne prestaju  obvezno liječniku 
Ako je rana vrlo duboka, ne možete isprati prljavštinu ili krv ne prestaje teći ni nakon 10-minutnog pritiska na ranu, otiđite liječniku. Ako se otekline ili crvenilo pojave nakon što ste previli ranu, najbolje je posavjetovati se s liječnikom. Kod opeklina je najvažnije ohladiti opečeno mjesto vodom ili ledom. U slučaju prskanja kipuće vode ne skidajte odjeću nego odjeveni uronite u hladnu vodu u kadi. Skidanje odjeće može dodatno  oštetiti kožu.

>>> Eterično ulje lavande pomaže kod opeklina

Na opeklinu nanesite lavandino ulje i prekrijte je gazom, a rubove pričvrstite flasterom. Bitno je nanositi ulje svaka dva sata cijeli dan, istaknuo je francuski kemičar Rene Gattefosse. Ako opečeno mjesto još nije zacijelilo, nanesite šest kapi lavandina i dvije kapi geranijeva ulja.

>>> Antitetanus injekcija protiv infekcija
U kuhinji je povećan rizik od infekcija pa dr. Avegno preporučuje injekciju protiv tetanusa (ako je niste primili zadnjih pet-deset godina). Važno je i uvijek imati pri ruci sterilnu gazu te dezinfekcijski sprej. Kod opeklina učinkovit je i gel od aloe vere ili mast od kalendule.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare