To je to što me zanima!

Budućim generacijama prijete doživotni zdravstveni problemi

Djeca su posebno osjetljiva na zdravstvene rizike mijenjajuće klime. Njihova tijela i imuni sustavi još su u razvoju i stoga su izloženiji bolestima i zagađivačima u okolini, rekao je voditelj studije
Vidi originalni članak

Djeca rođena danas suočena su s raznim i doživotnim zdravstvenim posljedicama zbog klimatskih promjena - odrastanjem u toplijem svijetu uz rizike nestašica hrane, zaraznih bolesti, poplava i ekstremnih vrućina, pokazalo je veliko istraživanje.

Klimatske promjene već nanose štetu ljudskom zdravlju povećavanjem broja ekstremnih vremenskih pojava i pojačavanjem zagađenja zraka, prema studiji objavljenoj u časopisu Lancet.

Ako se ništa ne učini kako bi se to ublažilo, utjecaj klime mogao bi opteretiti čitavu generaciju bolestima tijekom čitavog njihova života.

- Djeca su posebno osjetljiva na zdravstvene rizike mijenjajuće klime. Njihova tijela i imuni sustavi još su u razvoju i stoga su izloženiji bolestima i zagađivačima u okolini - kaže Nick Watts, koji je vodio studiju o zdravlju i klimatskim promjenama.

Upozorio je da su štete po zdravlje u ranom djetinjstvu “tvrdokorne i prevladavajuće” i nose doživotne posljedice.

- Bez trenutačne akcije svih zemalja na smanjivanju emisije stakleničkih plinova postignuto u kvaliteti života i dugovječnosti bit će kompromitirano i klimatske promjene počet će određivati zdravlje čitave generacije - kazao je u Londonu.

Znanstveni tim poručio je da bi uvođenje mjera ograničavanja emisija i ograničavanja globalnog zagrijavanja dovelo do drugog ishoda.

VJEŽBAJTE SVAKI DAN 8 koraka do zdravlja: Pravila prevencije i liječenja dijabetesa

U tom scenariju danas rođeno dijete bilo bi, primjerice, svjedokom prestanka korištenja ugljena u Britaniji do svoga šestog rođendana a na 31. rođendan svjedočilo bi potpunoj kontroli emisija stakleničkih plinova.

Studija objavljena u časopisu Lancet rezultat je suradnje 120 stručnjaka iz 35 institucija među kojima i Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetske banke, University College London i kineskog sveučilišta Tsinghua.

Uz ignoriranje potrebe za promjenom ponašanja, uz malo mjera za ograničavanje klimatskih promjena utvrđeno je da će, uz rastuće temperature i ekstremne vremenske nepogode, djeca biti izložena pothranjenosti i rastućim cijenama hrane i najvjerojatnije će patiti zbog zagrijanih voda i klime koji ubrzavaju širenje zaraznih bolesti poput tropske denga groznice i kolere.

Među najakutnijim i najdugotrajnijim zdravstvenim prijetnjama klimatskih promjena je zagađenje zraka, upozoravaju znanstvenici.

Pozvali su na hitne mjere na smanjivanju vanjskog i unutarnjeg zagađenja uvođenjem čišćeg goriva i čišćih vozila, te mjera koje će poticati sigurni i aktivni transport poput hodanja i vožnje biciklom.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je globalno u 2016. godini sedam milijuna smrti rezultat učinaka zagađenja zraka u domovima i vanjskom svijetu.

UBRZAVA OPORAVAK Od majčine dušice pripremaju se kolačići koji jačaju imunitet

Velika većina toga je u siromašnim i srednje razvijenim zemljama.

- Ako želimo zaštititi našu djecu moramo osigurati da zrak koji udišu nije otrovan - kaže Sonja Ayeb-Karlsson s britanskog sveučilišta Sussex koja je radila na studiji. (bs)

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 15.11.2019.

    pa atmosfera je otrovana ne piše nam se dobro ako ne promijenimo nešto

  • DANIJEL 🐶 15.11.2019.

    NARAVNO da se sve ovo radi u svrhu zarade kako bi se stvorio dojam globalnog zatopljenja i kako bi se prodavale nove tehnologije ali 98% budal...ina to ne kuži kao što ne kuže osnove bio kemije a to je da se razina CO2 stvarno u atmosferi promijeni od onog idealnog omjera za samo par postotaka kojem smo se evolucijski prilagodili za disanje, u roku odmah bismo se ugušili, neka pokušaju zadržat zrak u plućima i kada im se skupi višak CO2 shvatit će ;) Nadalje, UGLJIK je osnova života C u CO2 označava ugljik, ako nema dovoljno CO2 nema biljaka a bez biljaka nema kisika, zatvoreni krug koji da se poremeti kako oni tvrde da je več odavno jako poremečen ubrzo bi nastalo odumiranje svog života na planeti. Ne pitaju se i još nešto-TESLA je prije puno desetljeća PATENTIRAO i uspješno testirao čisti prijenos energije iz etera, dakle ČISTA energija, to znači da se več danas to može implementirat planetarno posvuda i da ove uistinu brine CO2 onda bi to učinili ali vidi vraga nafta,bnzin,plin,ugljen bi postali nepotrbni i beskorisni a tu su trilijuni dolara u pitanju, samo malo mozga uključit i sve fame i laži padaju u vodu. Okoliš jeste ugrožen i te kako ali voda,bilje,životinje od plastike,pesticida-GMO-a,ljekova u prirodni preko kanalizacije, to su prave opasnosti a klima je samoodrživi ekosustav na način dase višak CO2 u atmosferi apsorbira u oceane-u tlo kada se zemlja zagrijava a kada se hladi onda se CO2 otpušte, to je DISANJE zemlje i samoregulacija!

Komentiraj...
Vidi sve komentare