To je to što me zanima!

Čak 40% od kravljeg uzgoja ide u lijekove, ruževe, kolagen

Govedo daje i resurse za određene lijekove koji spašavaju živote, poput inzulina. Goveđi inzulin gotovo je identičan ljudskom. Nadbubrežne žlijezde se koriste za lijekove koje sadrže steroide
Vidi originalni članak

Od ruža sa usne do mlaznog goriva, krave su vrhunske životinje koje ljudima pružaju svašta. Tek 60% kravljeg mesa koristi se za hranu, dok se ostalih 40 posto koristi i u druge svrhe. Masnoća, odnosno loj sadrži masne kiseline koje joj daju glatku teksturu. Ona je često dodatak nekim kremama, sapunima, kozmetici i pastama za zube. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Loj se koristi i kao mazivo u antifrizu, hidrauličkim tekućinama za kočnice i mlazne motore, a čak se testira i kao biogorivo za zrakoplove u zrakoplovstvu SAD-a. 

Govedo daje i resurse za određene lijekove koji spašavaju živote, poput inzulina. Goveđi inzulin gotovo je identičan ljudskom. Dakle, kravlja gušterača često se koristi za izradu injekcija inzulina.

Nadbubrežne žlijezde se koriste za lijekove koje sadrže steroide. Hrskavica pomaže u liječenju osteoartritisa, a pluća se koriste za lijek heparin  Heparin koji se koristi za sprječavanje zgrušavanja krvi. 

Osim lijekova, ostaci goveda koriste se i u plastičnoj kirurgiji te kod estetskih korekcija i tretmana. Kolagen se pročišćava i ubrizgava u lice za mladoliki izgled.

U SAD-u postoji više od 727.000 farmi govedine koje godišnje usmrte oko 30 milijuna goveda. Dok obično razmišljamo o mesu koje završava na roštilju, i ostali dijelovi krava prisutni su u svakodnevnom životu, piše Business Insider. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 6

  • krissari72 18.11.2019.

    30 mil. goveda usmrte samo u Americi, a gdje su ostale zivotinje i ostali svijet?? Civilizacija ce unistiti covjecanstvo a tako nam i treba kad trosimo sve resurse na sve strane kao zadnji rastrajanci i ne mislimo na sutra.

  • Hrvat300 17.11.2019.

    Dakle "vegan" i da silno želiš biti,ne možeš jer bi se svega ovog morao odreći od ruža za usne pa do auta 😂

  • It's kišing 17.11.2019.

    Krave prde i uništavaju ozonski omotač...

Komentiraj...
Vidi sve komentare