To je to što me zanima!

Loša vijest za ćelavce: Gubitak kose povećava rizik od infarkta

Prije 50-ete: Gubljenje kose na prednjem dijelu glave i oko zalistaka nije tako opasno kao ono na tjemenu, a razlog su povećane razine hormona testosterona
Vidi originalni članak

Gubitak kose kod muškaraca nije samo estetski problem, već je povezan s većim rizikom od srčanih bolesti. Osobito je opasan potpuni gubitak kose na tjemenu, pokazala je studija Sveučilišta Tokio na 40.000 ljudi. Znanstvenici su otkrili da muškarci koje oćelave na tjemenu prije 50-og rođendana imaju 52 posto veći rizik od infarkta, dok je kod onih koji gube kosu prvenstveno na zaliscima i vrhu glave taj rizik veći za 22 posto, piše Daily Mail.

Iako veza između gubitka kose i srčanih bolesti nije potpuno razjašnjena, stručnjaci smatraju kako muškarci koji ranije ćelave imaju veće razine spolnog hormona testosterona u krvi, koji je također povezan s većim rizikom začepljenja krvnih žila i hipertenzije.

- Ćelavljenje samo po sebi nije znak za oprez od srčanih bolesti, ali je vrlo važno s kojeg mjesta kosa najprije nestaje te u kojoj se dobi to događa. Gubitak kose s tjemena u 20-ima i 30-ima zahtijeva poseban oprez kod muškaraca - smatra Doireann Maddock iz britanskog Udruženja za zdravlje srca.

Ističe kako osim gubitka kose pozornost treba obratiti i na opseg struka, još jedan rizičan faktor koji povećava rizik od infarkta. Unatoč povećanim razinama testosterona, ćelavci mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti odbacivanjem loših navika te zdravim režimom prehrane i vježbanja.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Crna_1 05.04.2013.

    dakle ovako ako muskarci koj oćelave na tjemenu prije 50-og rođendana imaju 52 posto veći rizik od infarkta uza sve to ima veze i opseg struka ... Ajmo onda izbacite statistike sto je sa zenama kojima pocne kosa sijediti prije 20e ... kakvi su rizici kod njih ????? Sto sve nece izmisljati !!! Ista stvar je kao sto kazu da je jedne godine zdravo jesti npr. cvjetacu .. dok ce druge godine istrazivanja otkriti da je nevjerojatno kancirogena te da je pokusavamo izbjegavati, a trece godine ce nam je iopet prepurucati !!!!! Bedastoca pobogu na svakom koraku !!!!

  • SA-SU 04.04.2013.

    Kose imam 150.001, više što je normalno, u struku sam skoro ko Twiggy, prema tome bi trebao biti zdrav ko riba! :)) Na liječnićkom pregledu sam imao povišen loš holesterol (7), krvni tlak 135, BMI mi je bio 31, sada mi je 25,5, pa su rekli da moram smršaviti i ja sam ih slušao! Vidjet ću koliko ću živjeti! :))

  • ladym00 04.04.2013.

    ma kog briga više...ionak je danas sve štetno i sve šteti zdravlju!!! aa diesel ovdje na slici jeeee sexy!!!!! jakooo :D :P

Komentiraj...
Vidi sve komentare