To je to što me zanima!

Cola i Pepsi mijenjaju recept da izbjegnu upozorenje za rak

Manje kemikalije 4-metilimidazola u boji karamele Cole i Pepsija promjena su kojom se izbjeglo upozorenje o štetnosti tih pića, a okus navodno nije promijenjen
Vidi originalni članak

Kako bi izbjegli zakonsku obavezu o stavljanju oznake potencijalno kancerogenog napitka, proizvođači svjetski poznatih pića Coca-Cole i Pepsija odlučili su promijeniti svoj tradicionalni recept. Prema njemu, boja karamele u soku će imati manje 4-metilimidazola. Ta kemikalija je povezana s nastankom brojnih oblika tumora kod životinja, iako nije dokazan njen efekt na ljude.

Coca-Cola i Pepsi u promijenjenom obliku već se prodaje u Kaliforniji, a uskoro će i u ostatku SAD-a, prenosi Daily Mail.

- Razina 4 MEI-a u našim proizvodima oduvijek je bila sigurna i ne predstavlja prijetnju za zdravlje, no ovim se potezom prilagođavamo novom kalifornijskom zakonu - rekao je glasnogovornik Coca Cole, Doug Karas.

Službeni se recept Coca-Cole čuva u trezoru u Atlanti, a proizvođači tvrde da ova mala promjena neće utjecati na promjenu okusa popularnih napitaka. 

Idi na 24sata

Komentari 40

  • Zvonchica_1 09.03.2012.

    Možda bi se cola mogla koristiti kao otrov za štakore. Eto kad budu mijenjali naljepnicu samo neka napišu "otrov za štakore" -čuvati daleko od dosega djece/ nije za piće.

  • user_110728 09.03.2012.

    Treba na sve potencijalno kancerogene i štetne proizvode staviti oznake! Samo, ima li danas zdravih proizvoda?!

  • EvEvil 09.03.2012.

    ne volim coca colu, ni pepsi. niti ih ne dajem svojoj djeci. to je živi otrov!

Komentiraj...
Vidi sve komentare