To je to što me zanima!

Čudo života: Sanjina ruža koja mami mirisom ima 81 ljeto...

Ružu u vrtu posadila je Sanjina baka kad su gradili kuću, davne 1939. Još je živa i dalje daje prekrasne narančaste cvjetove... Sanja je vrlo ponosna na nju...
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Parfem treba birati po osjećaju, ali nekima ne paše zbog jačine

Jedna je ruža ovih dana izazvala mnogo sjetnih osmijeha i puno lajkova u grupi “Retroteka” na Facebooku, ne samo zbog toga što je procvala u punom sjaju nego i zato što je njena vlasnica, učiteljica u osnovnoj školi Sanja Žagmeštar, napisala kako je riječ o ruži koja je posađena u njenom vrtu još davne 1939. godine. 

Tako ne samo da mami mirisom i prekrasnim cvijetom nego zapravo priča priču o povijesti jedne obitelji tijekom punih 80 godina. 

Pogledajte video kako Kenija Urličić uzgaja svoje ruže:   

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Moja je baka došla iz Marije Gorice i udala se za djeda, koji je bio mesar i živio u Zagrebu. Baka je bila krojačica ili, kako mi kažemo, šnajderica. Prodala je veliku šumu u Mariji Gorici i tim novcem ona i djed počeli su graditi kuću u Javorskoj ulici. To je bila treća kuća u ulici, uz nju je bila još jedna dimnjačareva i velika katnica na ćošku, a sve ostalo bile su livade i polja kukuruza. Moja se baka zvala Ljuba Žagmeštar, a djevojački Ljuba pl. Pušić, što znači da je bila plemenitašica - ispričala je Sanja za Divu te dodala da je ruža zasađena 1939. kad je građena kuća. 

 - Baka je voljela cvijeće, imali smo i hortenzije, oleandre u posudama i još jednu ružu koja je mirisala predivno, no više je nema. Ova se ruža nalazi točno ispod mog prozora, a baka ju je jako voljela. Ne znam od koga ju je kupila ili dobila, a ne mogu je ni pitati jer je umrla 2000., kad je imala 94 godine - priča Sanja Žagmeštar. 

Dodaje kako je ruža bila u velikoj opasnost kad su njeni roditelji 1966. godine počeli graditi kat. 

- Preživjela je čak i dvije poplave, potok Kustošak razlio se po cijelom kvartu, ulica je bila rijeka. Ali ruža je ostala...

Bili su i ratovi, Svjetski i Domovinski, i potresi te, kako ja kažem, reforme – priča Sanja. Dodaje kako je u jednom trenutku i njena mama, bakina snaha, htjela posjeći tu ružu jer je bila velika i “pikava” te je smetala, a nije puno cvala. No ipak to nije učinila i ružica se održala. 

- Otkad sam je ja preuzela u nasljeđe, nisam dala na nju niti riječi! Dođe mi taman do prozora i svako je jutro mogu dotaknuti. Budući da sam članica grupe ‘Retroteka’, jasno je da sam čuvarica starih stvari i svega što je retro - zaključila je Sanja. 

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA s Ćirom Blaževićem:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 3

  • kajzer/soze/80🇷🇸 20.05.2020.

    A ruža crvena,kakvih je vremena bila svedok🤤

  • turist13 20.05.2020.

    za te godine ova ruza mi je jako tanka, trebala bi biti deblja u stablu.

  • morioni 20.05.2020.

    Imamo klematis, možda pet godina mlađi od ove ruže.

Komentiraj...
Vidi sve komentare