To je to što me zanima!

Danas je dan muškaraca: Znate li zašto se slavi i kada se ovaj dan počeo obilježavati?

Studeni je mjesec posvećen muškarcima, ali jedan dan je posebno posvećen njima, a to je 19. studenog kada se slavi Međunarodni dan muškaraca. Ovaj dan se slavi u preko osamdeset zemalja u svijetu
Vidi originalni članak

Možda je manje poznato, no i muškarci slave svoj dan. Međunarodni dan muškaraca obilježava se od 1999. godine, a inicijativa je nastala na Trinidad i Tobagu. Cilj je da se i pripadnike jačeg spola osvijesti o potrebi brige za zdravlje, no osim zdravstvenih razloga Dana muškaraca je poticaj i za poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje spolne ravnopravnosti i isticanje pozitivnih muških uzora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tom cilju posljednjih se godina nastojalo pridonijeti pokretom Movember, koji različitim promocijskim aktivnostima potiče muškarce na brigu o vlastitom zdravlju.

Ovaj dan slavi se u preko osamdeset zemalja diljem svijeta. Prvi Međunarodni dan muškaraca odvio se 1999. kada je dr. Jerome Teelucksingh, profesor povijesti iz Trinidada i Tobaga, odlučio slaviti sjećanje na svoga oca osnivajući dan muškaraca na njegov rođendan.

ŽIVOTNI INTERVJU - 'KRALJ TAMBURICE' 'Moj dragi djed, general Martin Špegelj, htio je da se ostavim tambure. Ali, to je moj život...'

Fokus Međunarodnog dana muškaraca je, osim pozitivnih doprinosa, skretanje pažnje na društvene probleme s kojima se muškarci diljem svijeta susreću, među kojima su visok postotak samoubojstava ili dvostruko veći broj smrti od ozljeda ili nasilja u odnosu na žene, uz ostale društvene stigme.

Naime, statistike ukazuju kako muškarci u prosjeku umiru četiri godine ranije nego žene, sedam od 10 žrtava ubojstva pripada muškoj populaciji, uz činjenicu da je muška populacija više izložena riziku od samoubojstva. Naime, u 96 posto slučajeva gdje ljudi umiru na poslu, radi se o muškarcima.

'OKUS JE SAVRŠEN' Tajni trik za pire krumpir kao iz snova - nikad nećete pogoditi o kojem sastojku se radi

Drage žene, danas pridajte malo više pažnje svojim muškarcima, dajte im jedan dugi zagrljaj i poljubac te im čestitajte njihov dan!

Idi na 24sata

Komentari 13

  • 19.11.2022.

    Nije spomenuto nigdje, za razliku od jučerašnjeg dana i njegovog značaja...

  • 19.11.2022.

    Slavit će se to sve više jer su muškarci postali ženskasti, plaču na vjenčanjima, šminkaju se i depiliraju. Za koje desetljeće će i oni tražiti ravnopravnost, i tako u krug.

  • Gibbs55 19.11.2022.

    A gluposti, pa moj je svaki dan u godini.

Komentiraj...
Vidi sve komentare