To je to što me zanima!

Danas je Festivus: Slave ga oni koji su protiv masovne histerije Božića i komercijalizacije

Festivus je prvi put spomenut u epizodi serije 'Seinfeld' pod nazivom 'The Strike' 1997. godine. Ideja o tom blagdanu svidjela se mnogima, a Festivus danas ima mnoštvo 'obožavatelja'
Vidi originalni članak

Blagdan je nastao nakon što se Frank Costanza u kupnji igračke za sina potukao s drugim kupcem koji je htio kupiti tu istu igračku. Nakon toga je Frank odlučio odustati općenito od te predblagdanske konzumerističke manije i cjelokupnog besmislenog pritiska i frustracija koje prema njegovom mišljenju nosi Božić. Iz tog nemilog događaja u njegovoj glavi rodila se fantastična ideja o stvaranju 'njegovog fiktivnog blagdana', danas slavnog Festivusa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Festivus je prvi put spomenut u epizodi serije 'Seinfeld' pod nazivom 'The Strike' 1997. godine. Ideja o tom blagdanu svidjela se mnogima, a Festivus danas ima mnoštvo 'obožavatelja'.

OBRATITE PAŽNJU! 12 razloga zašto se ljudi tijekom blagdana osjećaju depresivnije

Blagdan je zapravo smislio pisac Dan O'Keefe koji ga je s obitelji slavio od 1966. godine, a u seriju 'Seinfeld' prenio ga je njegov sin, pisac scenarija Daniel. Prema riječima pisca O'Keefea ime mu je 'samo palo na pamet'. U izvornoj O'Keefe tradiciji, praznik bi se održavao kako bi se proslavila godišnjica prvog spoja Daniela O'Keefea sa njegovom budućom suprugom, Deborah. Izraz "Festivus za nas ostale" izvorno se odnosio na one koji su ostali živi nakon smrti starije O'Keefeove majke, Jeanette. 

Festivusom se željelo ukazati na komercijalnu stranu Božića koju ovaj praznik nema. Naime, slave ga oni koji se protive masovnoj histeriji Božića i komercijalizaciji. Pa ako ste jedan od njih, sretan Festivus. Zabranjeno je imati drvce, a umjesto toga okupite se oko aluminijskog stupa. Važna je i festivusna večera.

NIKADA NE DOSADE Bez njih blagdani nisu isti: Ovo su najomiljeniji božićni filmovi

Nema poklona te su strogo zabranjeni, a za stolom nema sretnih priča, nego ispričajte kako vas je netko razočarao ove godine. I da, pripazite i na čuda - jer najobičniji događaji poprimaju čarobna svojstva, nazvana dakako, festivusnim čudima.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • PsihoGinekolog_209 23.12.2022.

    Ne slavim Festivus ali Seinfeld je najbolji sitcom svih vremena...

  • Piver 23.12.2022.

    nikad nisam bio pobornik ovog konzumeristickog Bozica, izgubila se bit tradicionalnog tj IZVORNOG blagdana. Sad se sve vrti oko darova i kicenja bora , vise djeca ni neznaju zasto se slavi Božić vec se vesele Bozicu samo zbog darova.

  • teorije istine 23.12.2022.

    Opet nesto iz Amerike,,prvo stvore histeriju,tj komercijalni Bozic a onda ko fol su protiv toga...U Hrvatskoj ne danasnjoj se Bozić slavio skromno ali veselo ,sa obitelji,,djeca dobila po cokoladu ,i niko nije mrmljao,u crkvu se islo ko je bio vjernik a ne danasnji selferi...bit je unistiti smisao Bozica,slaviti rodenje...,unistiti tradiciju naroda...jaslice nestale uveli nekog štakora...

Komentiraj...
Vidi sve komentare