To je to što me zanima!

Današnja pop glazba tužnija je nego u doba kultnih Beatlesa

Suvremeni glazbenici žele ostaviti dojam sofisticiranih umjetnika te odbacuju pjesme bržeg ritma i viših tonaliteta, zbog čega njihova glazba zvuči depresivnije
Vidi originalni članak

Današnje pop pjesme i hitovi s vrha glazbenih ljestvica su sporijeg ritma, traju dulje i tužnije su nego one iz prošlosti, pokazala je analiza više od 1000 glazbenih hitova od 1965. do 2009. godine. Želja današnjih glazbenika da ostave dojam ozbiljnih, dubokih i kompleksnih umjetnika na publiku glavni je krivac što su današnje pjesme depresivnije, tvrdi internacionalni tim istraživača sa Sveučilišta Toronto i Berlin.

Općenito, pjesma je veselija ako je višeg tonaliteta i bržeg tempa, dok polagani ritam i niži tonalitet ostavljaju melankoličan i tugaljiv dojam, piše Daily Mail.

Suvremene pjesme u prosjeku imaju oko 100 otkucaja u minuti, u usporedbi sa  116 otkucaja 1960.godine, a prosječno trajanje pjesme povećalo se s tri minute na gotovo četiri minute. Današnji izvođači misle da zvuče sofisticirano sa spuštajućim tonovima, dok nekadašnji hitovi poput  "Waterlooa" grupe ABBA-e ili "Help" grupe Beatles zvuče djetinjasto i pomalo naivno "modernom" slušatelju.

Ipak, jedan od suvremenih izvođača uspješno se suprotstavlja trendu tugaljivih pjesama, a to je Lady Gaga, objašnjavaju istraživači. Također, oni su otkrili da su današnje pjesme, ako se slušaju na istoj glasnoći kao i stariji hitovi, mnogo glasnije. Za to nije zaslužna moderna oprema, već je to način na koji se proizvođači zvuka trude privući pažnju slušatelja.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • blenton_1 29.09.2012.

    suvremeni glazbenici, pih..... ovako zvuče stari majstori kad se zafrkavaju s tri akorda http://www.youtube.com/watch?v=wzKd0aiaK4c&feature=related (video je malo lošiji, al ne smeta)

  • alladin_1 28.09.2012.

    slažem se. mnogo je lakše napisati neku žalopojku i udarati u strune tugaljivih emocija, pa tako ispasti straašno "dubok". Puno je teže napisati veselu prpošnu i vedru pjesmu jer ju u pravilu etiketiraju jeftinom i plitkom.

  • LadygagafanfourewaGermanotta 28.09.2012.

    šta je sada hejteri lady gage ,imate knedlu u grlu ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare