To je to što me zanima!

Daruvarski Vrani kamen postao naš drugi 'park tamnoga neba'

'Svjetlosno onečišćenje štetno je za biljke, životinje, ali i za ljude, jer izloženost umjetnom svjetlu utječe na proizvodnju melanina u tijelu kojim se štitimo od ultraljubičastih sunčevih zračenja'
Vidi originalni članak

Međunarodna organizacija tamnog neba (International Dark-Sky Association - IDA) ovih je dana područje parka Vrani kamen, koje se nalazi u blizini Daruvara na planini Papuk, proglasila Međunarodnim parkom tamnog neba.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- To je drugi park u Hrvatskoj s takvom oznakom, a u svijetu ih ima nešto više od stotinu. Radi se o području iznimne kvalitete prirodnog noćnog zvjezdanog neba bez svjetlosnog onečišćenja, koje je zaštićeno za potrebe znanstvenih, astronomskih i drugih aktivnosti - kazala je voditeljica projekta Dunja Županić.

Jedan od ciljeva certificiranja područja je zaštititi ga od svjetlosnog onečišćenja. Ono se definira, pojasnila je Županić, kao suvišno rasipanje umjetne svjetlosti izvan područja koje se treba rasvijetliti.

ISTRAŽIVANJE POTVRDILO Buka koju proizvode ljudi, štetna je za životinjske vrste

- Svjetlosno onečišćenje štetno je za biljke, životinje, ali i za ljude, jer prevelika izloženost umjetnom svjetlu utječe na proizvodnju melanina u tijelu, koji služi zaštiti od ultraljubičastih sunčevih zračenja - ustvrdila je.

Županić je navela kako će područje parka Vrani kamen, u sljedećem razdoblju, razviti brojne aktivnosti za građane, učenike i astronome te raditi na podizanju svijesti zaštite od svjetlosnog onečišćenja.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 20.11.2019.

    za pogledati svemir najbolje otići dalje od svjetala previše ih je

Komentiraj...
Vidi sve komentare