To je to što me zanima!

Delicija iz dubina: Hobotnica je pravi užitak za svaku prigodu

Nema primorske zemlje koja nema barem jedno nacionalno jelo s hobotnicom. Slasni su krakovi od davnina mnogima među omiljenijim zalogajima
Vidi originalni članak

Gotovo da nema dobrog švedskog stola ako se na njemu ne nađe pladanj salate od hobotnice. Ta je morska delicija rjeđe prisutna na našim stolovima, ne samo zbog cijene ili teže dostupnosti nego i zbog straha od njene “žilavosti“. No upućeniji u kulinarske tajne znaju kako hobotnicu učiniti nježnijom i ukusnijom tako da više nema isprika da je s vremena na vrijeme ne pripremite i u svojoj kuhinji. Neki narodi hobotnicom udaraju po stijenama, ali ljudi s mora reći će da je dovoljno zamrznuti je prije pripreme te je dulje kuhati na laganoj vatri, bez obzira na način na koji je namjeravate pripremiti. 

Koliko je važno doznati tajnu mekane hobotnice, pokazalo je i to da su se tim problemom pozabavili i grčki znanstvenici. Nakon niza eksperimenata zaključili su da će je omekšati malo vinskog octa dodanog u vodu u kojoj se kuha.  Veće se kuhaju i peku, a manje možete pržiti ili pripremati na roštilju. U svim primorskim krajevima hobotnica se jako cijeni i ima počasno mjesto na popisu nacionalnih jela. U Portugalu je najčešće jedu s rižom, a na sjeveru Italije važan je sastojak ribljeg brudeta. Kako bi je sačuvali u doba kad u kućama nije bilo hladnjaka za duboko zamrzavanje, ribari su sušili hobotnice. Na otoku Rabu se često pripremaju jela sa sušenima, i to u rasponu od omleta do brudeta, ali prije toga hobotnica mora odstajati namočena preko noći. Na Dalekom istoku hobotnicu pirjaju s đumbirom, šafranom i marsalom te podlijevaju kokosovim mlijekom pa se potom posluži uz rižu, a Grci je mariniraju te nakon nekoliko dana režu i poslužuju. Gotovo da nema vrhunskog kuhara koji nije barem jednom skuhao hobotnicu u aspiku. Iako asocira na slavne mediteranske kuhinje poput talijanske ili francuske, to je autohtono jelo otoka Ugljana. 

Najbolji brudet

Sastojci: 1,5 kg hobotnice, 3 glavice luka, vezica peršina, 3 češnja češnjaka, 3 velike rajčice ili 1 konzerva pelata, maslinovo ulje, sol, papar, 3 dl crnog vina, 2 lovorova lista, 10 ukiseljenih lučica  

Priprema: 

Hobotnicu očistite, natucite je te, prema želji, skuhajte unaprijed, ali možete je i odmah narezati na komadiće i pripremati. Luk, češnjak i peršin sitno nasjeckajte i stavite ih pržiti u veliku posudu na lagano zagrijano ulje. Kad luk postane staklast, dodajte hobotnicu i pirjate je miješajući nekoliko minuta. 

Dodajte rajčice očišćene od sjemenki i narezane na kockice ili konzervu pelata. Prelijte vodom da se prekrije sadržaj u loncu, dodajte vino, lovor te lagano posolite i popaprite. Pokrijte i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok hobotnica omekša. Na kraju dodajte lučice.    

Gotov brudet poslužite topao uz kuhanu tjesteninu ili palentu, prije posluživanja posipajte nasjeckanim peršinom i pokapajte finim ekstradjevičanskim maslinovim uljem.

Hobotnica ispod peke 

Sastojci: hobotnica od 2 kg, 1 kg krumpira, 2 glavice luka, 3 češnja češnjaka, 3 mrkve, sol, 2 grančice ružmarina, 3 grančice majčine dušice, maslinovo ulje 

Priprema: 

Hobotnicu odmrznite. Krumpire ogulite i narežite na četvrtine te ih stavite u lim za pečenje. Luk očistite i također narežite na četvrtine i dodajte ga krumpiru, baš kao i češnjeve češnjaka. Posolite nakapajte maslinovim uljem, dodajte listiće ružmarina i majčine dušice i promiješajte. 

Očišćene mrkve narežite na deblje kolutove te ih dodajte krumpiru. Preko narezana povrća položite hobotnicu i nakapajte je s malo maslinova ulja. Stavite je na vatru, prekrijte ugrijanom pekom koju dobro zagrnite žeravicom. 

Nakon 45 minuta pečenja okrenete je i ostavite da se peče još 20 minuta.  Na jednak način možete pripremiti i hobotnicu u pećnici, koristeći neku posudu za pečenje s poklopcem. Pečenu hobotnicu i krumpire poslužite sa zelenom salatom.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!

Idi na 24sata

Komentari 48

  • otilliaOS33 20.11.2014.

    pa ako ću birati...onda je to sigurno hobotnica ispod peke, vrlo ukusno!

  • alan ford_1 17.11.2014.

    Pravi specijalitet.

  • sokolone 17.11.2014.

    meni je ispod mora najbolja

Komentiraj...
Vidi sve komentare