To je to što me zanima!

Depresija stvara sliku bez kontrasta i izaziva sivilo

Znanstvenici će pomoću analize mrežnice moći objektivnije od psiholoških testova postaviti dijagnozu u liječenju depresije
Vidi originalni članak

Ljudima koji su depresivni svijet doslovno blijedi i postaje sve više siv, pokazuju istraživanja njemačkih znanstvenika. I to je jedan od razloga zašto su, bez obzira na kulturu i jezik, umjetnici kroz stoljeća depresiju opisivali kao stanje sivila. Ljudi koji su pali u depresiju slabije primjećuju kontrast između crne i bijele, a efekt je najlakše usporediti s gledanjem televizije na kojoj je kontrast potpuno smanjen.
- Rezultati zorno pokazuju kako depresija i na razini osjetila mijenja percepciju i doživljaj svijeta, govori psiholog John Krystal. Unutarnja ovojnica oka, mrežnica ima stanice koje primaju svjetlost te je pretvaraju u neurosignale koji zatim u mozgu stvaraju sliku. Depresivni ispitanici imali su slabije osjetljivu mrežnicu od onih vedrijeg raspoloženja, a što su simptomi bili više izraženi, više je bilo i sivila.  Znanstvenici vjeruju kako je ova metoda odličan alat za postavljanje dijagnoze te lakše liječenje depresije. Informacije su objektivnije od psiholoških testova i odgovora na pitanje “kako se osjećate”.

Suncokreti umjetnika koji zna za patnju
Nizozemski slikar Vincent van Gogh u životu je proživljavao mnoge depresivne epizode, ali i napade euforije. Zbog oduševljenja što ga je Gauguin pozvao  na suradnju, on slika Suncokrete čije boje otkrivaju svjetlost s druge strane.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare