To je to što me zanima!

Dezinficirajte dasku za rezanje lavandom, limunom, octom...

Limun dezinficira površine, soda bikarbona je rješenje za neugodne mirise, sprej od esenacijalnog ulja lavande uništava bakterije, baš kao i ispiranje daske octom
Vidi originalni članak

Dasku za rezanje koristimo svaki dan, na njoj režemo sve od povrća do mesa, a da bismo izbjegli nakupljanje bakterija i neugodne mirise, trebamo je pravilno čistiti. Ako je želite očistiti na prirodan način, iskoristite namirnice iz kuhinje. 

Limun i sol

Najlakši način da se riješite mrlja, jest da dasku istrljate solju i limunom. Na dasku nanesite sol, a potom polovicom limuna istrljajte površinu. Ostavite da limun djeluje oko 10 minuta i potom isperite vrućom vodom. Limun i sol će dezinficirati površinu, a daska će imati ugodan miris. 

Soda bikarbona

Soda bikarbona je savršeni saveznik u borbi protiv neugodnih mirisa. Napravite pastu od žličice vode, žličice soli i žličice sode te je nanesite na dasku i ostavite da djeluje od 10 do 15 minuta. Nakon toga isperite vrućom vodom. 

Ocat

Ako želite dezinficirati dasku i riješiti se opasnih bakterija koje iz nje vrebaju poput E. coli i salmonele, operite je octom i nakon 10 minuta isperite vrućom vodom. Postupak je će biti još učinkovitiji, ako dasku pospete soda bikarbonom i potom octom i ostavite da djeluje od pet do 10 minuta prije nego isperete. 

Antibakterijski sprej od lavande

Lavanda ima antiseptičko i antibakterijsko djelovanje, a i ugodnog je mirisa. Napravite sami kod kuće sprej za čišćenje daske za rezanje. U bočicu s raspršivačem stavite šalicu vode i 10 kapi esencijalnog ulja lavande i mješavinom našpricajte površinu. Dasku nakon toga nije potrebno isprati. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Lada1 11.11.2012.

    ocat i soda bikarbona su i inače genijalna sredstva za čišćenje...s octom čistim kamenac, površine u kupaoni, kuhinji bez da upotrebljavam teška kemijska sredstva i sve se blista. Zaista preporučujem!

  • kilkenny beer 11.11.2012.

    može i koja kap žestice

  • ripley31 11.11.2012.

    može i sol :p

Komentiraj...
Vidi sve komentare