To je to što me zanima!

Dimljena, rolana, na kosti...: Kakvu šunku kupujete za Uskrs i na koji način je pripremate?

Uskrsna šunka simbolizira snagu i obilje, a na Veliku subotu, zajedno s kruhom, pisanicama, i drugim uskršnjim delicijama tradicionalno se u košarici nosi na blagoslov
Vidi originalni članak

Šunka, jaja, mladi luk, rotkvice, hren, francuska salata... Sve je to dio brojnih uskrsnih stolova. Tradicionalno se na Uskrs jela janjetina, i to kao dio večere. Ta je tradicija stara više od 3 000 godina, a potječe od židovskog blagdana Pashe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kad je dio Židova prešlo na kršćanstvo, nastavili s običajem jedenja janjetine na Uskrs. Tijekom Drugog svjetskog rata vuna je postala popularna sirovina za izradu odjeće pa je puno više uzgajivača prestalo s klanjem janjadi i puštalo ih da odrastu kako bi mogli prodati vunu za veći profit.

24 NAJZDRAVIJE NAMIRNICE Zdravi recepti sa super zdravim namirnicama: Kivi je za niži krvni tlak, a orasi za oštar um

Sve manje janjetine i sve veća cijena je utjecala na promjenu u ovoj tradiciji pa su ljudi počeli kupovati šunku za Uskrs koja je bila cjenovno puno pristupačnija.  Šunka je stigla na uskrsni stol prije izuma hladnjaka. Sušena i dimljena postala bi taman na proljeće nakon zimske svinjokolje. Tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća napredovala je i tehnologija pa su uzgajivači primijenili nove načine konzerviranja mesa tijekom zime koje je do Uskrsa bilo spremno za konzumaciju. 

Uskrsna šunka simbolizira snagu i obilje, a na Veliku subotu, zajedno s kruhom, pisanicama, i drugim uskršnjim delicijama tradicionalno se u košarici nosi na blagoslov. 

DOMAĆI MOTIVI 'Moje uskršnje pisanice krase tradicionalne hrvatske perlice'

Svinjski but, u komadu ili rezan, pripremljen na razne načine – kuhan u tijestu, usalamuren, sušen ili dimljen – sve je to šunka. Tradicionalna dimljena ili rolana šunka u ovitku? Bez kože ili s kožom? Šunka od crne slavonske svinje ili pak domaće zagorske? Izbor je i više nego bogat.

Ovdje riješite anketu:

 

Pri kupnji šunke, neovisno koju ste vrstu odabrali, pazite da nije premekana i da nema previše masnoće. Može se pripremiti i na više načina, ali većina je najčešće samo skuha. Međutim, ima i onih koji je peku u kruhu, a osim u kruhu, šunku možete ispeći i u lisnatom tijestu. A, kako je vi pripremate?

Ovdje riješite anketu:

 

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Vučica999 07.04.2023.

    Klokanovu

  • mmmmmmm7777777 07.04.2023.

    Domacu Slavonsku od naših svinja koje su pasle na otvorenom i udisale fini zrak pa kad jedete se osjeti u tragovima maslacak , šumsko voce , uskolisni trputac i metvica -- extra djevicanska slavonska Šunka .

  • 07.04.2023.

    Dimljenu šunku, 7 kila, naravno mora se kuhati...

Komentiraj...
Vidi sve komentare