To je to što me zanima!

Disleksija će se uskoro moći utvrditi kod jednogodišnjaka

Trenutno se disleksija dijagnosticira tek kod djece sa šest ili sedam godina, zbog čega oni zaostaju u školi, a skeniranje mozga omogućit će pravovremenu terapiju
Vidi originalni članak

Skeniranje mozga pomoći će u dijagnosticiranju disleksije kod djeteta prije nego ono bude dovoljno staro za čitanje, tvrde znanstvenici  Instituta za tehnologiju Massachusetts. Oni su otkrili vezu između loših vještina čitanja i manjeg područja mozga zaduženog za obradu jezičnih vještina, piše Daily Mail.

Ipak, znanstvenici nisu sigurni jesu li razlike u veličini tog dijela mozga posljedica ili uzrok disleksije, no vjeruju kako bi rana dijagnoza već u dobi od jedne godine mogla pomoći djetetu da se bolje prilagodi zahtjevima klasičnog školovanja te ne zaostaje za vršnjacima.

Studija je obuhvatila 40 djece u dobi od četiri i pet godina, a pokazala je da veličina i raspoređenost bijele tvari u mozgu, koja se sastoji od nakupina živaca, igra veliku ulogu u disleksiji.

- Strukturalne razlike u mozgu djece ne odražavaju nužno samo genetske razlike, već mogu biti i pod utjecajem okoline - zaključio je voditelj studije, profesor John Gabrieli.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • vujacka 16.08.2013.

    disleksija ,ili obrnuto čitanje jel?pa to se može vrlo brzo shvatiti,

  • 15.08.2013.

    U našem društvu nije organizirano sustavno praćenje djece predškolske i školske dobi kojim bi se u cijeloj populaciji otkrivali simptomi ili postojeće teškoće u čitanju i pisanju. Otkrivanje disleksije ovisi o okolini u kojoj se dijete našlo i, na žalost, često je prepušteno slučajnosti.

  • zloča21 15.08.2013.

    studija je obuhvatila 40 djece? to nije studija! i ne može uopće biti relevantno ni znanstveno priznato

Komentiraj...
Vidi sve komentare