To je to što me zanima!

Djeca prestaju jesti kad su sita i ne treba ih hraniti svako malo

Davanje jela u redovitim razmacima prevazilazi ugrađeni mehanizam hranjenja i djetetov apetit, pa ga se uči da jede više no što treba što može rezultirati pretilošću
Vidi originalni članak

Moderne majke koje izbjegavaju tradicionalnu rutinu hranjenja djeteta u točno zadano vrijeme na taj način sprečavaju pretilost djeteta u kasnijoj dobi, otkrilo je australsko istraživanje. Ono je otkrilo da su bebe koje se hrane u neredovitim razmacima lakše i zdravije u dobi od 14 mjeseci, nego one koje se hrane svaka četiri sata.

Ukoliko se dijete hrani ako je gladno a ne svaka četiri sata, na taj način se regulira apetit bebe, jer djeca imaju ugrađeni mehanizam za osjećaj gladi i prestaju jesti ako su sita. No hranjenje iako nisu gladni, prevazilazi taj prirodni mehanizam te može biti razlogom nakupljanja suvišnih kilograma.

- Hraniti treba po potrebi i zahtjevima djeteta, a ne rutini, a majke već od prvih dana djetetova života uče prepoznavati njegove signale. Mnoge majke hrane djecu svaka četiri sata jer im je rečeno da je tako zdravo, no mi smo dokazali da nije - rekla je voditeljica istraživanja Lynne Daniels.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • cifa 31.05.2011.

    Ja do 12. godine nisam htijela jesti NIŠTA jer sam hranjenje povezivala sa forsiranjem i torturom!

  • cifa 31.05.2011.

    Miffy4 Ja sam prestala forsirati raspored kad sam shvatila da mi dijete počinje mrziti hranu zbog glupih 5 obroka dnevno. Ujutro, pa oko 10, pa u 14, pa u 18 pa u 21!! Previše! Malena je doživljavala traume. Sad jede koliko želi i kada želi. Vani je normalno da ako dijete ne želi jesti prestaje se s hranjenjem do slijedećeg obroka. Nema grickalica ni slatkiša između. Sad kad je gladna sama traži jesti. Neće umrijeti od gladi ako preskoči neki obrok. Mi smo zatucan narod. Slažem se s ovimn istraživanjem.

  • miffy4 31.05.2011.

    Pitala bih cijenjenu novinarku, da li ona svoje dijete isto hrani po tome načelu, kao što navodi u članku, (ako uopće ima dijete). Kakve su to gluposti??? Pa naravno da će svako dijete jesti po nekakvom rasporedu (to znači doručak, užina, ručak, užina, večera). Između obroka, naravno ide igra, spavanje, igra itd. Pa nekakvog reda mora biti. Neka djeca su toliko okupirana igrom i upoznavanjem svijeta oko sebe, da i ne traže jesti, što je s njima? Zar bi po toj tvrdnji, njih trebalo hraniti samo jednom dnevno kada zatraže. Članak je trebao biti napisan u stilu, da djecu ne treba prisiljavati da pojedu cijeli obrok, ako zaista nisu gladni, a ne da ne jedu u određenim vremenskim razmacima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare