To je to što me zanima!

Djela velikog Ivana Meštrovića uskoro ćemo gledati u Zagrebu: Pogledajte pripreme za izložbu

Moja se umjetnost izražava u tvrdom drvu i kamenu, ali ono što umjetnost sadržava nije ni od drva ni od kamena, ono je izvan prostora i vremena. Umjetnost je pjesma i molitva u isti mah, govorio je Meštrović
Vidi originalni članak

Na blagdan Velike Gospe, 1883. godine rodio se Ivan Meštrović. Njegova strast prema oblikovanju skulptura stvorila je vječna remek-djela koja su svjedoci naše kulture. Ove jeseni ćemo 140. godišnjicu rođenja ovog velikog umjetnika obilježiti izložbom za pamćenje, kažu u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu uoči otvorenja izložbe njegovih djela.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Izložba IVAN MEŠTROVIĆ – RETROSPEKTIVA počinje 23. studenog, a traje do 3. ožujka 2024. Trenutno su u tijeku velike pripreme; raspakiravanje umjetnina, slaganje po galeriji, pregled svih eksponata.

Ulaznice je moguće kupiti samo u galeriji, a cijena je 8 eura za odrasle, a 7 eura za studente, učenike i umirovljenike. 

Pogledajte u foto galeriji kako izgledaju pripreme:

Ivan Meštrović (1883-1962), jedan od najistaknutijih hrvatskih umjetnika; kipar, slikar, arhitekt i pisac, jednom je prilikom svoju umjetnost opisao ovako: 'Moja se umjetnost izražava u tvrdom drvu i kamenu, ali ono što umjetnost sadržava nije ni od drva ni od kamena, ono je izvan prostora i vremena. Umjetnost je pjesma i molitva u isti mah.'

Izložba će trajati do ožujka 2024. godine 'Izložit ćemo autoportret Ivana Meštrovića iz Drugog svjetskog rata, ustaše su ga uhitile'

Djetinjstvo je proveo nedaleko od Drniša

- Meštrović potječe iz Otavica nedaleko Drniša, gdje je proveo djetinjstvo. Nadarenost mladog Meštrovića prepoznata je već u njegovom zavičaju. Uz potporu načelnika tadašnje drniške općine Nikole Adžije odlazi na školovanje u klesarsku radionicu u Splitu. Obrazovanje nastavlja u Beču gdje nakon pripreme upisuje i završava Akademiju likovnih umjetnosti, a potom i studij arhitekture. Živio je, boravio i stvarao u brojnim svjetskim centrima, između ostalih i Parizu, Cannesu, Zagrebu, Beogradu, Rimu, Genevi i Lausanni - kažu u Turističkoj zajednici grada Drniša.

- Od 1922. god. djeluje i kao sveučilišni profesor, a godinu kasnije postaje rektor Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Imao je niz samostalnih izložbi i sudjelovao u brojnim skupnim izložbama u domovini i svijetu, izlažući u velikim svjetskim muzejima. Na poziv Američke akademije znanosti i umjetnosti 1947. izlaže u Metropolitan Museumu u New Yorku kao prvi živući umjetnik kojemu je taj muzej organizirao izložbu. 1947. god. odlazi živjeti u SAD gdje je imenovan profesorom na Umjetničkoj školi pri Syracuse University, New York. Od 1955. god. živi i održava predavanja na postdiplomskom studiju sveučilišta Notre Dame, South Bend, Indiana, a ondje i umire 16. siječnja 1962. Sahranjen je 24. siječnja u obiteljskoj grobnici u Crkvi Presvetog Otkupitelja u Ružiću kod Otavica - opisali su ukratko njegov život.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare