To je to što me zanima!

Dnevna porcija zelene salate skida kilograme

Nemojte očekivati da ćete smršavjeti ako zelenoj salati dodajete masne preljeve.Ako se jede kao prvi obrok, osigurava osjećaj sitosti
Vidi originalni članak

Jesti zelenu salatu svaki dan jedna je od najzdravijih i najjednostavnijih navika u prehrani koju možete usvojiti, tvrde nutricionisti. Zato neka salata postane dodatak svakom jelu. Kod kuće je možete spremiti za pet minuta te začiniti nemasnim i niskokaloričnim preljevom ili joj dodati svježe povrće. Na putu do posla kupite dnevnu porciju zelenila. Danas mnogi restorani brze hrane imaju u ponudi sezonsku salatu s rajčicama, mrkvom ili sirom i raznim “light” preljevima. Zelena salata je bogata vlaknima koja pomažu sniziti razinu kolesterola u krvi i korisna je u prevenciji zatvora. Jedući salatu, osjećate se sitijima pa jedete manje i mršavite a da se ne izgladnjujete. Ako je učestalo jedete, vjerojatno ćete povećati razinu moćnih antioksidansa u krvi (vitamin C i E, likopen, folna kiselina te alfa i beta karoten) koji štite organizam od slobodnih radikala.
Ljudi koji jedu puno povrća i voća imaju manji rizik od raka u području glave i vrata, čak i ako piju i puše, pokazala je nedavna studija američkoga Nacionalnoga instituta za rak.
Maslinovo ulje, svježe povrće i orašasti plodovi kao začin zelenoj salati sigurno produljuju život, zaključci su talijanskog istraživanja.

Dulje žvakati hranu
Osim sadržaja hrane važan je i načiin na koji se jede. Mnogi dijetni programi savjetuju jedenje manjih komadića hrane, koju je najbolje što dulje žvakati.

Umjetni zaslađivači ne pomažu
Ako želite smršavjeti, umjetni zaslađivači neće vam previše pomoći, poručuju znanstvenici. Oni u tijelu djeluju na sličan način kao i šećer pa se količina kalorija ne smanjuje.

Salata - idealna dijetna namirnica
Zelena salata ima manje od 200 kalorija po kilogramu. Ako se jede kao prvi obrok, osigurava osjećaj sitosti i smanjuje broj kalorija tijekom cijelog obroka za 55, pokazala su istraživanja. Idealna je dijetna namirnica.

Avokado pobjeđuje rak

Ako salatu jedete s avokadom apsorbirat ćete 13 puta više beta karotena koji pomaže spriječiti  nastanak raka.

OPREZNO S PRELJEVIMA
Nemojte očekivati da ćete smršavjeti ako zelenoj salati dodajete masne preljeve.

MASLINOVO ULJE

Maslinovo ulje i avokado pomažu tijelu apsorbirati spojeve koji štite od raka.









Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare