To je to što me zanima!

DNK spermija najčešći 'krivac' za nerazjašnjenu neplodnost

Novi test za razliku od starih promatra kvalitetu spermija, što je čest problem kod neplodnih parova. Njime će im se uštedjeti novac i spriječiti nepotrebni tretmani
Vidi originalni članak

Za oko 80 posto parova koji ne mogu začeti unatoč urednim nalazima problem je loša kvaliteta sperme muškarca poznate kao DNK oštećenja sperme, otkrila je studija britanskog Sveučilišta Belfast. Većina klinika za plodnost sudi o kvaliteti sperme s obzirom na oblik, brzinu i koncentraciju sperme ispod mikroskopa. Novim testovima koji omogućuju uočavanje sitnih pukotina i grešaka u DNK-u spermija znanstvenici su utvrdili da čak i sperma koja se ocijeni kao dobra, tj. sposobna za začeće, često to i nije, piše Daily Mail.

- Za gotovo trećinu parova sve do sada nije postojao točan razlog neplodnosti te su dobivali dijagnozu nerazjašnjene plodnosti - rekla je voditeljica studije, profesorica Sheena Lewis. 

Ona smatra kako će nove analize parovima uštedjeti mnogo novaca, vremena i muke koje bi utrošili na otkrivanje uzroka neplodnosti te ih ranije usmjeriti na potrebne tretmane medicinski potpomognute oplodnje. 

Iako je nejasno hoće li takva testiranja povezati šanse parova da postanu roditelji, svakako će im dati bolji uvid u situaciju i omogućiti realističnija nadanja.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • dvorska luda 01.12.2012.

    ahhh

  • Matilda_2 01.12.2012.

    sperma koja se čini dobra često to i nije??ne kužim...al si tumačim da me zakoniniti oplodio dobrom spermom:))))))

  • duuunja 01.12.2012.

    ma,kao što ste neki dan pisali...........treba se samo puno i često i dobro i divlje i i i i sexati

Komentiraj...
Vidi sve komentare