To je to što me zanima!

Dobra priprema za brda pravi je put prema zadovoljstvu

Organizaciji planinarskog izleta treba pristupiti ozbiljno i odgovorno. Dobra priprema jamac je za ugodan izlet u kojem ćete uživati među brdima
Vidi originalni članak

Prvi korak u planiranju našeg planinarskog izleta je odabir lokacije koju ćemo posjetiti. Ciljevi mogu biti različiti od kanjona, slapova, klanaca te drugi planinarski putevi. Mnogi si kao cilj postavljaju uspon na neki vrh, no cilj svakog izleta trebao bi biti put i uživanje prije svega. O lokaciji se treba dobro raspitati, nabaviti kartu tog područja ili se pak dodatno informirati kod lokalnog planinarskog društva ili neke druge ustanove. 

Trajanje ture treba biti prilagođeno grupi, jer nisu svi u istoj formi, a često ćete se naći i u skupini koju čine različite dobne skupine. Na pameti treba imati i neko rezervno vrijeme u slučaju nekih nepredviđenih okolnosti. Ako će izlet trajati dva ili više dana treba osigurati noćenje, a planinarski dom ili drugi objekt, ako postoji u blizini, treba kontaktirati na vrijeme te dogovoriti i rezervirati smještaj. Informacije o planinarskim domovima i kućama možete pronaći i na internetskoj stranici Hrvatskog planinarskog saveza.

Takvom višednevnom izletu treba pristupiti puno ozbiljnije i temeljitije, osobito ako namjeravate noćiti u šatoru. Osnove orijentacije trebali bi znati, a za spavanje na otvorenom treba znati i kako ćete i gdje smjestiti vaš šator te smije li se uopće na tom mjestu šatorovati.

Osim planinarskih domova i kuća u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama postoje i skloništa. Ona pružaju privremen smještaj, a otvorena su stalno.

Hranu, piće i sve ostale stvari koje spadaju u osobnu opremu treba pripremiti dan prije polaska na planinarsku turu. Stvari spremajte sami, jer ćete tako najbolje znati što ste uzeli i gdje ste što spremili. Obavezno napunite mobitel i svoje bližnje obavijestite kamo točno idete.  

Opremite se za planinarenje odmah! Saznaj više!

Idi na 24sata

Komentari 2

  • dotepenka 22.04.2015.

    Što se tiče organizacije planinarskih izleta, najbolje je kada to na sebe preuzme jedna ili dvije osobe sa višegodišnjim planinarskim iskustvom, pogotovo kada se radi o višednevnm izletima. U takvoj organiaciji obišla sam Prokletije, Komove, Durmitor, manje više sve značajnije planine u BiH i Sloveniji a Hrvatsku uduž i poprijeko od slavonskih planina do planina dalmatinskog juga. U dugom planinarskom stažu, nikada se nije dogodio propust u organizaciji tura i opremi koju smo nosili. Kao dugogodišnji planinar, preporučam svim ljubiteljima planina da se učlane u planinarsko društvo.

  • SA-SU 22.04.2015.

    Obavezno ponijeti sa sobom čoksu i Power Bank (dodatna baterija za telefon)! :))

Komentiraj...
Vidi sve komentare