To je to što me zanima!

Dodatak jelima: Aromatizirajte sol češnjakom, crnim vinom...

Žlicu mljevenog lišća peršina, papriku, blanširane kore rajčice ili kikiriki pomiješajte sa solju i spremite u dražesne staklenke, a onda kombinirajte uz jela
Vidi originalni članak

Aromatizirana ružičasta sol za juhe, umake ili druga jela priprema se jednostavno kod kuće. Blanširajte rajčice pa im ogulite kožu. Zatim ugrijte pećnicu na 90°C pa u lim za pečenje složite korice. Upotrijebite najmanje 45 grama ili kožu od oko četiri velike rajčice. Pospite krupnom solju i pecite dva do tri sata. Ostavite da se ohladi pa sve usitnite u mužaru. Najbolje je koristiti krupnu sol, pa dodati omiljeno začinsko bilje, usitnjene ljute papričice, koricu agruma, pa čak i mljevene orašaste plodove te kikiriki. 

Prstohvat soli s čilijem ili vanilijom daju mirisnu aromu toploj čokoladi ili glazuri za jednostavne biskvitne kolače. 

Ova je sol odličan dodatak kokicama, prženim krumpirićima ili zdravim grickalicama poput čipsa od celera, cikle i mrkve. No začinske soli se dodaju i slatkim jelima, osobito čokoladnim, kako bi naglasili okus kakaa. Prstohvat soli s čilijem ili vanilijom daju mirisnu aromu toploj čokoladi ili glazuri za jednostavne biskvitne kolače. Iskušajte je i u smjesi za brze slastice iz mikrovalne ili kolače iz šalice. 

Spremljene u dekorativne boce ili staklenke, aromatizirane soli odličan su poklon za gurmane, a osobito će efektno izgledati ako ih slojevito uspete u staklene posude sa začinima poput origana ili kurkume. Dobar omjer za pripremu je žlica sastojaka za aromatiziranje na četvrtinu šalice soli. Prema ukusu možete povećati količinu začina. Koristite li morsku sol, nakon aromatiziranja je možete usitniti u mužaru, a koristiti se može i cvijet soli. 

Dremstime

Sol je odličan konzervans, pa tako sačuvajte ružmarin - iglice pospite solju i prema potrebi rabite za jela od ribe, mesa i povrća cijele godine. Mljevena crvena paprika pomiješana sa solju zarumenit će rižu ili omlet, a sol s limunom osvježavajući je gost na mediteranskom jelovniku. Sušeno usitnjeno povrće neka posluži kao inspiracija za domaći povrtni začin koji se dodaje juhama, umacima i marinadama.    

Jestivo cvijeće, listići čaja, gljive ili dehidrirano voće također su sastojci koji se mogu naći na popisu za domaće začinske mješavine. Svi sastojci bi trebali biti suhi kako se sol ne bi pretvorila u grudice. Potrebno ih je dobro usitniti i, ako je potrebno, dodatno posušiti na propuhu ili kuhinjskim ručnicima. 

Možete ih staviti i u pećnicu na 50-70°C ili mikrovalnu. Limun, naranču ili limetu prvo naribajte ili ogulite na tanke trake prije sušenja, a koristiti možete i egzotični kumkvat. Popularna je i sol s peršinom. Lišće usitnite pa osušite. 

Dodajte u sol i sve sjedinite u multipraktiku. Koristite za aromatiziranje juhe, pečenja ili marinada, posebno za ribu u kombinaciji s maslinovim uljem, limunovim sokom i sitno sjeckanim češnjakom. 

Thinkstock

Aroma vina 

I s pola litre crnog vina možete napraviti aromatiziranu sol uz žličicu limunove korice i listića majčine dušice. Kuhajte vino dok se ne reducira na količinu od tri žlice. Dodajte sol, koricu i majčinu dušicu. Smjesu stavite na pladanj i osušite u pećnici. 

Miris limuna

Limune zarežite na četvrtine, ali nemojte ih odrezati do kraja. Obilno zasolite unutrašnjost te stavite u steriliziranu staklenku s ostalim začinima poput lovorova lista, papra ili klinčića. Usoljeni limun odličan je dodatak mesnim pečenjima ili ribi.  

Sol i češnjak 

Kod kuće pripremite i sol aromatiziranu češnjakom kakva se može kupiti u dućanima. Ova je mnogo zdravija i intenzivnijeg okusa, a sve što treba je ispulsirati češnjak, sol i peršin u multipraktiku pa sve staviti u pećnicu na 180°C oko sat vremena. 

Za deserte 

Isprobajte i kombinaciju vanilije i soli. Upotrijebite krupnu morsku sol ili, ako možete nabaviti, cvijet soli. U teglicu stavite sol i mahunu ili dvije vanilije i ostavite da odstoji neko vrijeme. Koristite za topljenu čokoladu, karamel ili voće.

Uz pohano 

Povrće u tempuri poslužite uz različite vrste aromatizirane soli. Krupnu sol začinite paprom, fino naribanom limunovom koricom ili dimljenom paprikom. Upotrijebite i dobro mljeveni sezam, svježu čili papričicu ili onu u prahu. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • PT 22.01.2016.

    Masterchef je za ovo, ne obični ljudi.

  • Moslavka 03.01.2016.

    Ne volim kuhati sa vinom. Vino se po mojem pije uz jelo. Sto se tice povrca to je druga stvar. Pogledajte sada vec svjetsku poznatu Vegetu. Ja pravim svoje zacine, nije tesko. Povrce dehidriras i onda sameljes, ja dodam malo ljute paprike i jako malo morske soli jer ovo povrce daje odlican ukus.

  • lm62 02.01.2016.

    kuhati pola litre crnog vina da bi dobio tri žlice vina...čista zguba

Komentiraj...
Vidi sve komentare