To je to što me zanima!

Domaće brašno od kestena za tjesteninu, variva ili fine juhe

Žlica kestenova brašna zgusnut će variva i dati fini miris njokima. Od kestena se priprema i vrlo ukusna krema s rumom koja se jede samostalno ili u kolačima
Vidi originalni članak

Kestene je lako oguliti tako da ih zarežete oštrim nožem i ostavite u toploj vodi desetak minuta. Procijedite ih i kad se ohlade dovoljno da ih možete držati u ruci, počnite ih guliti. Oguliti se mogu i u mikrovalnoj. Zarežite ih, isperite u vodi kako bi kesteni dobili dodatnu vlagu i stavite ih u mikrovalnu na jednu minutu. U loncu se kesteni kuhaju od 20 do 30 minuta, ovisno o veličini.  Prilikom kupnje kestena birajte veće, sjajne i bez rupica. Čuvaju se na hladnom do dva tjedna, a dobro je provjeriti jesu li se na pojedinim plodovima pojavile rupice i odvojiti ih. 

Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Drže li se na sobnoj temperaturi, brže će se razviti plijesan i pokvariti se. Kuhane ili pirjane, kestene možete pripremiti kao pire ili glazirati na maslacu. Kestenovo brašno zdrav je dodatak kruhu i pecivima, a lako se priprema kod kuće. Operite kestene, a kad se osuše, usitnite ih mikserom u prah. Budući da obiluju škrobom, mogu zamijeniti zapršku za zgušnjavanje jela, poput juha i variva, a koriste se i za neodoljive domaće njoke ili tjesteninu. 

Slatka delikatesa su kandirani kesteni. Kuhaju se nekoliko puta u šećernom sirupu, a zatim se tako glazirani suše. Omiljeni jesenski plodovi odlično se slažu s bundevom i mesom. Njima se puni pečenje, a ukusni su i u juhi. Za juhu propirjajte celer, mrkvu i luk, dodajte kuhane kestene, češnjak i lovor pa ulijte pileći temeljac. Izmiksajte i dodajte mlijeka. Ukrasite juhu bučinim uljem i košticama.  

Peku se u foliji iznad vatre 

Pečenje u mikrovalnoj je vrlo jednostavno. Kesteni se razrežu na uobičajen način i stave se u mikrovalnu na maksimalnu temperaturu do minute. Čut ćete kako počinju cvrljiti i nakon toga su gotovi.  Želite li ih skuhati - najprije ih razrežite, stavite u posudu s vodom, prekrijte papirnatim ubrusom i kuhajte do pet minuta. Kesteni su odlični i na grillu.  Iznad vatre u kaminu ili na roštilju stavlja se rešetka, a na nju izbušena aluminijska folija. Razrezani kesteni stavljaju se na foliju i peku dok se ne rastvore i dobe lijepu boju. Za pečenje u tavi najbolja je ona s rupicama.

Dreamstime

Slatko u čaši

Protisnite kuhane kestene te dodajte mlijeko, rastopljeni maslac, šećer u prahu i rum. Izmiješajte te poslužite sa šlagom i ribanom čokoladom. Ostane li viška kreme za torte i kolače, slažite je naizmjence u visoku čašu s pireom, keksima i sladoledom. Kesten pire je odličan i kao nadjev za palačinke u kombinaciji s čokoladnom glazurom.   


Idi na 24sata

Komentari 23

  • KRUGER07 16.12.2015.

    dobri su mi pečeni kesteni, a kolači nisam baš ljubitelj slatkog

  • Almighty 19.11.2015.

    Volim dobro pečene mesnate kestene, mada moram priznati nikad nisam probao njoke od kestena.

  • Kashmir 19.11.2015.

    kolači od kestena mljaaaac..

Komentiraj...
Vidi sve komentare