To je to što me zanima!

Doza smijeha pospješuje tretman umjetne oplodnje

Nakon usađivanja jajašca u maternicu, ženama su pozvali klauna koji ih je uveseljavao svojim šalama i trikovima i ta je umjetna oplodnja bila uspješnija
Vidi originalni članak

Oko 15 minuta šala, viceva i magičnih trikova udvostručuju šanse uspješnog začeća nakon tretmana "in vitro" oplodnje, otkrila je izraelska studija. Smijeh povoljno djeluje na opuštanje organizma, koji je pod velikim stresom zbog brige oko uspješnosti tretmana. 

Liječnici su promatrali više od 200 žena koje su išle na umjetnu oplodnju. Svi su tretmani protekli uredno, no nakon usađivanja jajašca u maternicu, polovica je žena "liječena" jednim satom smijeha uz pomoć klauna. U ukupnom zbroju, 36,4 posto žena koje su imale terapiju smijehom, uspješno su ostale trudne. 

Kod žena koje nisu gledale niti slušale klauna, uspješno je zatrudnilo manje od 20 posto žena. S obzirom na statističke podatke o uspješnosti umjetnih oplodnji, liječnici razliku smatraju značajnom.

- Duhovita zabava opustila je žene, i pospješila tretman umjetne oplodnje - tvrdi voditelj istraživanja, profesor Shevach Friedler. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare