To je to što me zanima!

Uz dvije čaše vina na dan do zdravijeg života nakon 50-te

Redovito i umjereno ispijanje vina smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara, razvoja psihičkih bolesti i problema s pamćenjem kod žena u starijoj dobi
Vidi originalni članak

Iako se smatralo da umjereno pijenje alkohola doprinosi zdravlju muškaraca, a šteti ženama, studija Harvard Universitya otkrila je da redovito pijenja vina blagotvorno djeluje na zdravlje žena u srednjoj dobi. Podaci su prikupljani od 1976., a u istraživanje je bilo uključeno više od 200 tisuća žena.

Žene koje su doživjele 70 godina bez raka, srčanog udara i ozbiljnijih psihičkih smetnji redovito su pile jednu do dvije čaše vina na dan i to nekoliko dana u tjednu. Kod žena u petom desetljeću života ta se navika pokazala osobito korisnom jer su imale 30 posto veću šansu doživjeti starost bez bolesti, u usporedbi s onima koje ga ne piju ili piju rjeđe.

Opasnost od srčanog udara smanjuje se kod žena koje piju vino, bez obzira koliko ga često piju, pokazala je slična studija. Znanstvenici smatraju da alkohol pospješuje razgradnju glukoze te spriječava nastanak krvnih ugrušaka.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • p i j e v a c 18.11.2010.

    Žene su lude ko šibe i bez vina...

Komentiraj...
Vidi sve komentare