To je to što me zanima!

E-cigarete udvostručuju rizik od bronhitisa kod tinejdžera

Kemikalija diacetil koja se najčešće može pronaći u posebnim okusima za elektroničke cigarete smatra se odgovornom za povećan rizik od bronhitisa
Vidi originalni članak

Stručnjaci kažu da e-cigarete otpuštaju kemikaliju koja uzrokuje trajno oštećenje pluća, piše Daily Mail. Novo istraživanje e-cigareta, koje mnogi zamijenjuju cigaretama misleći da im je to zdravija opcija, ponovno to opovrgavaju.

Tinejdžeri, koji ih koriste, riskiraju bronhitis i šanse da će ga dobiti su 71 posto više nego kod djece koja ih ne uzimaju. Kemikalija diacetil koja se koristi za okuse poput karamele i butterscotcha krivi se za neizlječivo stanje zvano "popcorn lung" ili u slobodnom prijevodu "pluća kao kokice". 

No aerosoli koje ispuštaju elektroničke cigarete također uključuju pare glicerola, nikotina i drugih kemikalija koje oštećuju dišni sustav. 

Istraživači sa Sveučilišta Južna Kalifornija analizirali su zdravstveno stanje više od 2000 starijih tinejdžera. Otkrili su da oni koji puše e-cigarete za 85 posto skloniji tome da obole od infekcije pluća. Posebno je zabrinjavajuće to što tinejdžeri koji su prestali "dimiti" i dalje su bili u opasnosti da će dobiti bronhitis, a rizik im je povećan za 41 posto. 

Ipak, ovo istraživanje nije dokaz da će pušači e-cigareta sigurno dobiti bronhitis već da im je rizik povećan. Do sada je utvrđeno da su ove elektroničke dimilice poprilično opasne po zdravlje, ali zbog kratke prisutnosti na tržištu nije moguće utvrditi koliko utječu na pojavu, stanje i razvoj kronične bolesti. 

Idi na 24sata

Komentari 33

  • ZGfloki 24.11.2016.

    ozbiljne nuspojave e-cigarete su: 1.drzavi se ne daje ni lipa. 2.duhanski lobi vidi da mu korisnici odlaze. 3. mentalno maloumni ljudi imaju novu temu za soliti pamet a o temi zapravo nemaju blage veze. da se razumijemo, sve sto uzimamo na ovaj ili onaj nacin steti. zrak koji udisemo, u zg npr., je pun stetnih cestica od kojih cemo sigurno umrijeti. voda, bez koje ne mozemo, ako se popije vise od litre u sat vremena moze uizazvati otkazivanje bubrega.... ne smetaju me komentari niti misljenja no populizam i debilizam napisanog i komentiranog prikazuje koliko zapravo nismo slobodni vec umjesto da koristimo mozak, procitamo ili saznamo nesto mi prihvacamo ono sto nam netko servira a pogotovo ako je to ''znanstveno'' dokazano. kakvi znanstvenici? kakve budalastine. sto ako netko unutra stavi benzin? stetno zar ne??? kakvi derivati se stavljaju u hranu svakodnevno? hebe vas kaj ne dobite lovu od toga, radje priznajte i napravit cemo kasu uzajamne pomoci....

  • ChiSonoIo 21.11.2016.

    ... treba se držati ekoloških...;))

  • Unbreakable 21.11.2016.

    24 sata, novinari, a što vi ne istražite obje strane kovanice. Ja o parenju, parenju, ne pušenju znam ponešto i ovo što ste Vi gospodo napisali ide vama na sramotu. Nikakve nuspojave e-cigareta ne daje osim toga da stimulira mozak sa određenom dozom nikotina kako bi preko dana mogli obavljati poslove najnormalnije a da se mozak tj.perceptori u mozgu ne bune da mu fali nikotin, a uz put se ne trujemo. Ne želim ovdje pisati o cigaretama i njihovih 7000 i tko za koliko štetnih kemijskih spojeva nego o e-cigaretama. PG, VG, nikotin, aroma (glavni sastojci koji čine jednu cjelovitu e-tekućinu). Prva dva sastojka se nalaze u prehrambenim proizvodima pa jedem od malena i nisam dobio bronhitis :-). Imamo dakle nikotin za kraj, nikotin je tu kao i kofein (u kavi). Svatko se probudi ujutro i oni koji piju kavu znaju da je moraju popiti jer tako kaže mozak, fali mu kofein, e isto tako i pušačima fali nikotin u mozgu, katran im ne treba. Svaki čovjek koji počinje pariti proživljava iste simptome kao i onaj pušač koji je jednostavno prestao pušiti (kašlje-pluća se čitste,vraća mu se miris, okus, kile (nažalost:-) ), da ne nabrajam dalje,a osobno poznajem čovjeka koji je bio strastveni pušač (tri kutije dnevno), obolio je od pušačke astme, doktor mu je rekao još par mjeseci i vi ste na kisiku ili isti tren prestati pušiti. Prestao je pušiti ali počeo je pariti, nakon 4 mjeseca dolazi kod doktora na kontrolu, diše a ne kašlje, dobiva pohvalu od doktora za sve to, a on i dalje pari, ne puši.

Komentiraj...
Vidi sve komentare