To je to što me zanima!

Era pivskog kulinarstva stiže i u hrvatske krajeve

Pivska kuhinja je sve popularnija, a gurmani tvrde da pivo daje bolju aromu jelu nego vino. Ono se odlično slaže s mesom, umacima, a i slasticama
Vidi originalni članak

Pivo kao dodatak hrani počelo se koristiti još u davnoj Mezopotamiji. Tada se točio tekući kruh, tj. mješavina piva i kruha. Sve od tada nije poznato što je prvo nastalo, pivo ili kruh. Poznato je samo da su oboje nastali sasvim slučajno.
Zemlje sjevera najviše su razvile pivsko kulinarstvo, no kod nas, unatoč popularnoj pivskoj kulturi, ono tek dobiva svoje zasluženo mjesto te postaje sve popularnije. Inozemni gurmani pivo smatraju boljim dodatkom roštiljskim umacima i marinadama od vina jer je manje kiselo i daje puniju aromu.
Odlično je i za kuhanje, osobito juha i gulaša, a može se koristiti i kao temeljac. Tako će mahunarke biti ukusnije dodate li im pri kraju kuhanja dcl svijetlog piva. Škampi se mogu kuhati u pivu jer spravljanje traje tek nekoliko minuta. No s količinom piva treba biti oprezan. Dodate li ga previše  u početku spravljanja juha ili gulaša, mogu postati vodenasti. Još će biti gore ako pokušavate iskuhati višak tekućine jer će postati gorki.
Osjećate li gorčinu u jelu, dodajte tri žličice pasirane rajčice ili mrkve, nekoliko kapi limunova soka i jake začine poput ružmarina ili majčine dušice. Jaka, tamnija piva najbolje pristaju mesnim umacima ili kao dodatak pri pečenju. Od njega meso postaje mekše, sočnije i punije okusom.
Godišnja doba pomoći će pri kombiniranju, pa u proljeće i ljeto koristite svijetlo pivo u jelima, a zimi tamno.

>>> Svijetla slabija piva u jelima odlično pristaju uz suhe šljive, naranče, grožđice, sireve laganije arome, korijander, luk, korijene povrća i senf
>>> Zlatni lageri najbolje idu uz paprike, slatki kukuruz, luk kozjak, peršin, limun, curry te mango, vaniliju, med, ananas, cimet i kozje sireve
>>> Tamna piva “vole” začine poput chilija, ružmarina, češnjaka, pistacija, majčine dušice, a izvrsno se slažu i sa čokoladom, sladoledom te jačim sirom

SLATKE KIFLICE OD PIVA
Sastojci: 1 kg brašna, 1/2 l ulja, 1 prašak za pecivo, 1 l svijetlog piva, šećer u prahu
Od brašna, ulja, praška za pecivo i piva zamijesite tijesto. Oblikujte kiflice. Prema želji, možete u njih staviti po žličicu pekmeza ili pola oraha. Pecite ih na jakoj temperaturi. Kad ih ispečete, još vruće uvaljajte u šećer u prahu. Poslužite.

PIVO POHANJU DAJE MEKOĆU, A UMAKE ČINI IZDAŠNIJIMA

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare