To je to što me zanima!

Evo o čemu trebate voditi brigu prije sadnje i odabira stabla

Drveće se sadi tijekom sezone mirovanja - u jesen nakon što lišće opadne ili u rano proljeće prije izbijanja prvih pupova. Hladni vremenski uvjeti omogućuju biljkama ukorjenjivanje na novom mjestu
Vidi originalni članak

Najčešća stabla koja se nalaze u prigradskim naseljima su javor, hrast, breza i dren. Ukoliko želite zasaditi stablo u svom dvorištu prvo morate razmisliti o tome koliko prostora imate za njega. Japanski javor je odličan ako želite nešto što će ostati prilično malo, ali ako želite da 'izraste u diva', odaberite hrast. Također, proučite što dobro raste u vašem području. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nakon toga upitajte se što želite postići s drvom? Želite li da vam donosi hlad, cvijeće ili voće?

Listopadna stabla poput hrastova i javora rastu visoko i imaju velike, lisnate krošnje, pa su izvrsna za hlad. Cvjetovi trešnje, magnolije i dren imaju prekrasne cvjetove. Osim toga, ispune susjedstvo svojim mirisom i privlače oprašivače, koji vole nektar i toliko su važni za zdravlje okoliša. 

Stabla koja daju voće poput jabuka i krušaka također lijepo cvjetaju, ali mogu privući neželjene štetočine, iz istog razloga iz kojeg ih ljudi vole - jer su ukusni.

Postoji li neka vrsta drveta koje biste trebali izbjegavati?

Da. Izbjegavajte stablo koje ne raste dobro na vašem području. Ne preporučuje se pamučno drvo, jer ima plitko korijenje i može se prevrnuti, ili stabla murve, koja proizvode puno peludi i privlače puno insekata. 

Također, koliko god romantične bile, izbjegavajte tužne vrbe osim ako u blizini nemate jezero ili ribnjak. Vrbe su vrlo žedna stabla i mogu isisati tlo ako nemaju obilje vode.

Najmanje tri metra od kuće sadite mala stabla (kao što su dren ili magnolija), šest metara srednje drveće (breza ili japanski javor), a 15 metara dalje velika stabla poput hrasta.

IZDALI UPOZORENJE Nevrijeme je protutnjalo jugom zemlje, čupalo stabla u Opuzenu

Odabir stabla koje će uspijevati na određenom mjestu i zadovoljavati date uvjete ključan je za dugovječnost stabla i smanjenu potrebu čestog održavanja. 

U idealnom slučaju, drveće se sadi tijekom sezone mirovanja - u jesen nakon što lišće opadne ili u rano proljeće prije izbijanja prvih pupova. Hladni vremenski uvjeti omogućuju biljkama ukorjenjivanje na novom mjestu prije prvih proljetnih kiša i ljetnih vrućina koje potiču rast novih izboja. 

Međutim, zdrave sadnice baliranog korijena i sadnice uzgojene u posudama (kontejnerske sadnice) mogu se saditi tijekom čitave vegetacijske sezone ako im se pruži odgovarajuća skrb. U tropskom i suptropskom podneblju gdje drveće raste tijekom cijele godine, može se saditi u bilo koje vrijeme, pod uvjetom da ima dovoljno vode, piše Msn.
 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • nap 15.11.2021.

    Dobar clanak

Komentiraj...
Vidi sve komentare