To je to što me zanima!

Evo zašto bi svaki dan trebali popiti jednu šalicu zelenog čaja

Zeleni čaj može pomoći ublažiti probavne smetnje kao i nadutost. Pozitivno djeluje na raspoloženje, poboljšava pamćenje, a dobar je i za detoksikaciju
Vidi originalni članak

Zeleni čaj se radi od biljke Cammelia sinensis i smatra se jednim od najzdravijih čajeva na svijetu. Prednosti zelenog čaja su brojne, a jedna od njih je jačanje imuniteta. Naime, on se bori protiv bakterija i virusa te osnažuje cjelokupni organizam. Uz to je dobar za zdravlje srca i krvožilnog sustava te detoksikaciju organizma.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

1. Zeleni čaj podržava rad mozga

Ispijanje ovog čaja također može poboljšati neke funkcije mozga. Naime, L-teanin, aminokiselina u zelenom čaju, pomaže poboljšati rad mozga jačanjem pamćenja i smanjenjem tjeskobe.

Ovaj čaj poboljšava pažnju i fokus pa je odličan za ispijanje tijekom učenja.

2. Pomaže u probavi

Zeleni čaj može pomoći u ublažavanju probavnih smetnji te ublažiti nadutost uklanjanjem nakupljenih plinova u crijevima. Isto tako olakšava probavu i pomaže u detoksikaciji organizma.

3. Topi kilograme

Jedno od najpoznatijih svojstava zelenog čaja jest to da se može koristiti za mršavljenje. Mnoga istraživanja su pokazala da konzumiranje zelenog čaja može utjecati na smanjivanje kilograma i masnoća na trbuhu. Tomu pomažu nutrijenti i antioksidansi u zelenom čaju koji potiču metabolizam na topljenje masnog tkiva. Da biste postigli taj efekt, smatra se da se kroz dan treba konzumirati barem tri šalice zelenog čaja.

4. Pozitivno djeluje na raspoloženje

Zeleni čaj može poboljšati i raspoloženje, pogotovo ako se popiju od dvije do četiri šalice zelenog čaja na dan. 

NE KOŠTA NIŠTA Samo 20 sekundi zagrljaja na dan za sreću i bolje zdravlje

5. Čisti kožu i čini je mekšom

Zeleni čaj blagotvorno djeluje i na kožu, pa ga je uz pijenje preporučljivo upotrebljavati u kupkama ili za čišćenje lica jer se pokazao učinkovitim protiv akni. Nježne kupke od zelenog čaja djeluju terapijski na upalna stanja kože.

Kako napraviti zeleni čaj?

Zagrijte vodu na 85 stupnjeva Celzijusovih. No, ne i da zakipi jer kipuća voda može smanjiti svojstva okusa čaja i učiniti ga gorkim. Kad se voda zagrije, dodajte vodu u šalicu, a zatim listove ili vrećicu čaja. Kuhajte tri minute i uživajte u toplom zelenom čaju.

Dnevno možete popiti litru ovog napitka.

 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • pajdhdiejga 29.01.2024.

    Par godina sam ga pila svakodnevno bez dodataka, i super je, bit je u tome da ga hladnog ne bi popila nema sanse ali topli zeleni caj je ok. Onda mi je jednostavno doslo vise muka od same pomisli na njega. Nadam se da cu pocet opet

  • mars7 27.01.2024.

    zeleni caj menta brusnica kamilica su najzdraviji cajevi

  • AfroditaDiana 27.01.2024.

    Pokušavala sam stvoriti naviku da ga pijem svaki dan, no ništa od toga. :o

Komentiraj...
Vidi sve komentare