To je to što me zanima!

Fine košarice od granole punite sirom, voćem, čak i pudingom

Sjeckane orašaste plodove, sušeno voće, pahuljice te sjemenke prelijte mješavinom zagrijanog meda, maslaca i začina pa nadjenite smjesom kalupe i ispecite
Vidi originalni članak

Granola je nastala u Sjevernoj Americi kao finija varijanta doručka sa zobenim pahuljicama. Za razliku od kupovnih pahuljica, koje su manje slatke, sastojci za granolu se pomiješaju i zapeku u pećnici. Hrskavi i usitnjeni komadići miješaju se sa sušenim voćem, najčešće se jedu uz jogurt ili mlijeko. Smjesu možete iskoristiti za pripremu hrskavih košarica umjesto prhkog tijesta.

Iskoristite kupovnu ili pripremite sami domaću granolu pa je utisnite u kalupe za muffine ili one za voćne košarice. Sjeckane orašaste plodove, sušeno voće, zobene i druge pahuljice te sjemenke prelijte mješavinom zagrijanog meda ili nekog drugog prirodnog zaslađivača, maslacem, slatkim i egzotičnim začinima, pa nadjenite smjesom kalupe. Obložite dno i stijenke kalupa tako da utisnete čašu i košarice su spremne za pečenje.

Bolje ih je peći na nižoj temperaturi kako ne bi zagorjele, a nakon što se košarice ohlade, pažljivo ih izvadite iz kalupa i nadjenite jogurtom, mascarponeom i voćem, domaćim pudingom ili voćnom salatom. Za još hrskaviju koru iskoristite rižine i zobene pahuljice, orašaste plodove, med i kokosovo ulje.

Višak smjese možete preliti smjesom vode, ulja i meda pa ispeći na kalupu obloženom papirom za pečenje uz povremeno miješanje, pa ohlađenu smjesu staviti u hermetički zatvorenu posudu. Posipajte je po sladoledu, voćnim desertima, salatama, pečenim kremama i pudinzima ili od nje oblikujte kekse. Suncokretovo ulje možete zamijeniti kokosovim uljem, a ako ste sa zobenim pahuljicama pomiješali i kikiriki, prelijte ih maslacem od kikirikija.

Od granole se mogu napraviti i energetske pločice; sve sastojke zapečene u kalupu ostavite u zamrzivaču da se stvrdnu pa ih režite na kockaste komade. Za energičan početak dana, pločice možete preliti otopljenom čokoladom i posuti sjeckanim orašastim plodovima. Od kombinacije granole i voća ispecite drobljenac.

Mješavina domaće granole može zamijeniti i usitnjene kekse kod pripreme podloge za cheesecake i druge pite. Okrugli kalup obložite folijom, pečenu granolu pomiješajte s otopljenom čokoladom i maslacem te rasporedite po dnu i rubovima pripremljenoga kalupa. Ostavite neka se stisne u hladnjaku, pažljivo skinite foliju i stavite biskvit od granole na tanjur za posluživanje te nadjenite kremom za pite i torte.

Granola košarice s grčkim jogurtom i svježim voćem

Sastojci: 300 g orašastih plodova po želji, 100 g zobenih pahuljica, 100 g sezama, 80 g kokosova brašna, 200 g sušenih brusnica ili grožđica, 1/2 žličice cimeta, mahuna vanilije, 2 dl meda ili javorova sirupa, 4 žlice kokosova ili sezamova ulja

Priprema: Orašaste plodove sitno nasjeckajte i pomiješajte sa zobenim pahuljicama, sezamom i sušenim voćem. Na laganoj vatri zagrijte med i ulje, pa dodajte cimet i vaniliju. Prelijte preko pahuljica i orašida, promiješajte i ostavite 30 minuta u hladnjaku. Kalupe za muffine premažite uljem i rasporedite ohlađenu smjesu.

Utisnite je uz pomoć manje čaše dok ne dobijete oblik košarice. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 15 minuta dok rubovi ne potamne. Ostavite neka se ohlade u kalupu, lagano izvadite i nadjenite čvrstim jogurtom i svježim voćem.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 15.02.2017.

    prekrasno!!!!!!!

  • Anakin 15.02.2017.

    Sviđaju mi se pune košarice .

  • tallija 15.02.2017.

    Uh, kako je ovo fino!

Komentiraj...
Vidi sve komentare