To je to što me zanima!

Fini domaći namazi uz super recepte gotovi su u 5 minuta

Običan maslac pretvorite u aromatičan namaz tako da ga pomiješate s usitnjenim začinskim biljem: vlascem, bosiljkom, origanom, ružmarinom, češnjakom...
Vidi originalni članak

Ako su vam dosadile kupovne paštete, iskušajte sendviče ili krekere s domaćim namazima. Paštetu od tunjevine najjednostavnije je pripremiti. No ne treba je usitnjavati u električnoj sjeckalici jer tako gubi strukturu. Dovoljno ju je usitniti vilicom te pomiješati s malo vrhnja i majoneze, a bogatiju aromu možete dobiti dodavanjem kapara ili maslina. 

Običan maslac pretvorite u aromatičan namaz tako da ga omekšanog pomiješate s usitnjenim začinskim biljem: vlascem, bosiljkom, origanom, ružmarinom ili protisnutim češnjakom. Aromatizirani maslac odličan je dodatak odrescima, mesu s roštilja, ali i bruschettama. 

Za mesne namaze usitnite ili sameljite kuhano ili pečeno meso (teletinu, piletinu, divljač ili jetra) te ga pomiješajte s maslacem, majonezom, vrhnjem, mašću ili maslinovim uljem. U riblje namaze, koji se najčešće pripremaju od vrsta riba s manje kostiju poput tunjevine, bakalara, oslića ili dimljene ribe, dodaje se vrhnje, svježi sir, majoneza ili maslac. Odličan dodatak su i peršin, limun i češnjak. 

Za domaći humus jedini egzotični sastojak koji vam treba jest tahini, odnosno pasta od sezama, no i on je dostupan u boljim trgovinama, a možete ga jednostavno napraviti i kod kuće. Samo na teflonskoj tavi popržite 20 žličica sezama i žličicu soli stalno miješajući. Prebacite smjesu u blender, dodajte tri žlice maslinova ulja, izmiksajte i tahini je gotov. 

Osim u humus tahini se dodaje se i u baba ganoush, arapski namaz od povrća. Kako biste ga pripremili, patlidžane izbockajte vilicom pa ih stavite peći na 200°C dok posve ne omekšaju. Kad se ohlade, ogulite ih i očistite od sjemenki. Narežite ih na manje komade pa ih izradite u blenderu s tahinijem, češnjakom, limunovim sokom te kuminom, čilijem i solju koje dodajte prema ukusu. Poslužite ga prelivenog maslinovim uljem i posutog nasjeckanim peršinom.

Dreamstime

Pikantno za roštilj 

Češnjak i krastavac sitno nasjeckajte te stavite na stranu. Pomiješajte kiselo vrhnje, jogurt i kremasti sir te sve dobro izmiksajte. Na kraju dodajte nasjeckani češnjak, kim i kisele krastavce te dobro promiješajte.

Uz krekere i grisine 

Pomiješajte vrhnje, ljutu papričicu, pire od bundeve, namaz od sezama, mljevenu crvenu papriku i senf te sve dobro izmiksajte. Začinite prema ukusu soli i paprom.

Mirisni humus 

U blenderu izradite slanutak, tahini, limunov sok i češnjak te sol. Dodajte malo vode u kojoj se kuhao slanutak. Izmiksajte i poslužite preliveno maslinovim uljem. Prema želji, pospite čilijem u prahu.

Pašteta od graha za tortille

U električnu sjeckalicu stavite bučine sjemenke i češnjak te usitnite. Postupno dodajte kuhani i procijeđeni grah, bučino ulje i peršin, a prema potrebi, i malo tople vode. 

Riblji namaz za bruschette

Ocijedite tunjevinu iz ulja ili vode. Dodajte joj omekšani maslac, sirni namaz, slane srdele, kapare i nasjeckane krastavce. Sve dobro izmiješajte u multipraktiku ili blenderu. Dodajte maslinovo ulje toliko da dobijete kremastiji namaz. 

Kikiriki uz pečeno meso

Zagrijte ulje te dodajte protisnuti češanj češnjaka i žličicu ribanog đumbira. Propirjajte te dodajte malo vode, 4 žlice maslaca od kikirikija, žličicu šećera, malo soli i 2 žlice limunova soka. Ohladite i dodajte 2 žlice krupno narezanoga kikirikija. Ukrasite orasima.

Namaz od rajčica uz hrskavi čips 

Pečeni češnjak i rajčice izmiksajte s maslinovim uljem, bosiljkom i nekoliko kapi bučina ulja. Prema želji, dodajte i masline te šećer. 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • kokaza5 05.06.2015.

    Super ideje, neke sam isprobala. Sve je bolje i zdravije od kupovnih pašteta i namaza.

  • 404 04.06.2015.

    Bljak.

  • kung fu panda 04.06.2015.

    fino

Komentiraj...
Vidi sve komentare