To je to što me zanima!

Francuska izbacila titulu gđica iz dokumenata radi seksizma

Ne postoji razlog zbog kojeg bi žene trebale otkrivati bračno stanje, dok to isto ne čine muškarci. To je nepravedno i ponižavajuće, tvrde vijećnici koji su uveli izmjene
Vidi originalni članak

Francusko Vijeće Fontenay-sous-Bois odlučilo je izbaciti "titulu" gospođica iz službenih spisa, jer smatraju da degradira žene. Prema prijedlogu zastupnika u gradskom vijeću, nazivi gospođica ili gospođa diskriminiraju žene s obzirom na njihov bračni status, a odsad će ljudi pri ispunjavanju raznih dokumenata morati samo upisati svoj spol, prenosi Daily Mail.

Anketa: Je li titula gospođica uvredljiva i seksistička prema ženama?

Vlasti u tom okrugu izbacile su i kategoriju "djevojačko prezime" jer ju smatraju zastarjelom, ali i zbog konotacije djevičanstva. Umjesto toga, žene koje su promijenile svoje prezime udajom, trebat će samo ispuniti kategoriju "rođenog imena i prezimena".

Ne postoji dobar razlog zbog kojeg bi žene trebale otkrivati svoj bračni status, dok muškarci to ne moraju činiti. To je nepravedno i zaostatak je prošlih vremena, objasnili su vijećnici.

Te feminističke težnje nastupile su nakon izjave francuske ministrice solidarnosti Roselyne Bachelot, koja je zatražila da se na nacionalnoj razini zabrane titule "gospođa" i "gospođica" zbog diskriminacije.

Kakvo je stanje u ostatku Europe?

Zabranjena francuska titula "Mademoiselle" ekvivalent je britanskoj "Miss", njemačkoj "Fraulein" i španjolskoj "Senorita", titulama koje se i danas redovito koriste. U Portugalu, Danskoj i Njemačkoj koristi se samo titula "gospođa", dok se u kanadskoj pokrajini Quebec smatra nepristojnim koristiti naziv "gospođica".

U Hrvatskoj su termini gospođica i gospođa, kao i djevojačko prezime uvriježeni i redovito se koriste u službenim spisima, kao i u neformalnom razgovoru.

Je li i po vama titula gospođica uvredljiva odgovorite u anketi OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • nuša matanova 05.03.2012.

    ma sa čim se oni pucaju ,teške gluposti ili si gospođa ili si gospođica i gotovo

  • jegermajstor 21.02.2012.

    U redu je osloviti odraslu žensku osobu sa gospođa,međutim,često puta ona sama ispravi da je gospođica.(samo da ne čuju naši zakonodavci prije nego riješe važnije zakone)

  • Faktor-S 18.02.2012.

    Glupo zvuči, ali u pravu su.

Komentiraj...
Vidi sve komentare