To je to što me zanima!

Frittata se mora hladiti nakon pečenja pet minuta

Nakon što dobije zlatnu boju, frittata je gotova, no mora kratko stajati na sobnoj temperaturi jer se vani još krčka, a sastojci u njoj prožimaju
Vidi originalni članak

Pri spravljanju frittate važno je i dobro pripremiti tavu. Najprije je zagrijte na umjerenoj vatri pa dodajte maslinovo ulje kako biste je podmazali. To će spriječiti lijepljenje frittate. Potom dodajte sastojke koje ste namijenili pa smanjite vatru na najnižu temperaturu da ne bi zagorjela. Kuhajte dok se krajevi ne počnu lagano odvajati od tave, ali sredina još ne smije biti pečena. Smjesa od jaja i mlijeka u frittati će krčkati i stvarati mjehuriće, što je normalno. U međuvremenu zagrijte pećnicu na visoku temperaturu pa premjestite frittatu na visoku policu. Pecite dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite i obavezno ohladite pet minuta da se sastojci prožmu. Nemate li tavu za pećnicu, prekrijte je aluminijskom folijom.

ŠPINAT I PILETINA U ŠARENOJ FRITTATI
Sastojci: 680 g svježeg špinata, dcl vode, 2 kom. pilećih prsa, maslinovo ulje, 2 češnja češnjaka, crveni luk, 2 paprike, 12 jaja, 2 dcl vrhnja za kuhanje, 220 g gorgonzole
Operite špinat te ga stavite kuhati dok ne počne “venuti”. Zagrijte maslinovo ulje na tavi. Nasjeckani luk pržite dvije minute pa dodajte nasjeckani češnjak i narezane paprike. Pirjajte dok paprike ne omekšaju. Prelijte umućenim jajima i dodajte vrhnje, sol te papar. Špinat pomiješajte s piletinom i gorgonzolom te pospite preko smjese u tavi. Prebacite u pećnicu na 180°C i pecite dok ne poprimi smeđu boju.

TALIJANSKA DELICIJA S MOZZARELOM
Sastojci: 3 šalice vode, 700 g kobasica, 3 krumpira, 6 jaja, dcl mlijeka, sol, 2 žlice svježeg peršina, 80 g mozzarelle, luk
Na kockice narezan krumpir kuhajte pet minuta. Kobasicu u krišakama pržite dok ne poprimi smeđu boju. Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte i krumpir te pržite minutu. Izvadite i ocijedite od ulja. Istucite mlijeko, jaja, sol i peršin. Vratite sastojke u tavu, prelijte jajima i kuhajte oko 7-9 minuta. Prekrijte sirom i kratko ispecite u pećnici.

TJESTENINA U FRITTATI SA SIROM
Sastojci: 500 g tjestenine bilo koje vrste, 3 jaja, 3 žlice parmezana, 2 žlice ovčjeg sira, 2 žlice peršina, sol, papar
U zdjeli istucite jaja, sireve, peršin i papar. Dodajte skuhanu tjesteninu. Zagrijte pećnicu i tavu s uljem. Ulijte smjesu od jaja i tjestenine i miješajte dok se jaja ne počnu stvrdnjavati. Prebacite u pećnicu i pecite dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite i ostavite pet minuta. Preokrenite smjesu, izrežite i poslužite.

FRITTATA OD BROKULE I RAJČICA
Sastojci: 2 krumpira, 0,5 kg brokule, maslinovo ulje, luk, sušeni origano i majčina dušica, 6 jaja,  dcl mlijeka, 3 rajčice, 6 žlica sira
Krumpir kuhajte oko 7 minuta, dodajte brokulu i kuhajte još 8 minuta. Ocijedite. Zagrijte ulje, dodajte luk i pržite dok ne omekša. Dodajte krumpir i brokulu. Začine pomiješajte sa solju i paprom. Dodajte im jaja i mlijeko te dobro umutite. Ulijte u tavu i pržite 5 minuta bez miješanja. Pospite rajčicom i sirom te pecite u pećnici pet minuta.

>>> Za frittatu možete napraviti smjesu od jaja, mlijeka, sira i začina, ali se tada mora mutiti sve dok ne bude posve pjenasta i glatka

>>> Najjednostavnije meso za frittatu je ono sušeno (slanina, šunka ili pršut). Možete je i zamrznuti, ali mora biti potpuno hladna

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare