To je to što me zanima!

Gastro putovanje: Začinima po svijetu

Čili vas vodi u Meksiko, curry na Istok, a ružmarin na put Mediteranom. Sa začinima u svakom slučaju nemojte pretjerivati jer ubijaju okus jela
Vidi originalni članak

Meso, povrće i žitarice poveznica su svjetskih kuhinja. Prepoznatljivost svake kuhinje čini način pripreme jela i kombinacija začina. Želimo li u kuhinju unijeti dašak Mediterana, uz tjesteninu, nezaobilazni su maslinovo ulje, rajčice, parmezan te začini poput bosiljka, origana, majčine dušice ili ružmarina. Za razliku od lagane mediteranske kuhinje, mađarska, meksička i indijska kuhinja obiluju jakim i ljutim začinima. Međutim, mađarska kuhinja ljutinu jela temelji na zelenom i crnom papru te ljutoj crvenoj paprici, a meksičkim jelima ljuta je baza čili papričica. U Indiji i azijskim zemljama đumbir je sastavni dio slanih i slatkih jela. On jelima daje sladak, oštar i blago ljut okus.
Najpoznatiji indijski začin curry mješavina je začina poput kurkume, đumbira, crnog papra, češnjaka, ljute paprike i korijandra. Cimet, orašasti plodovi, klinčić i vanilija postali su sastavni dio slatkih jela kuhinja diljem svijeta.

ITALIJA
Za lagani talijanski obrok na vašem stolu potrebna vam je tjestenina, maslinovo ulje, parmezan i obilje mediteranskih začina.
• parmezan, mozzarela
• inćuni, cijele rajčice
• balzamični ocat, maslinovo ulje
• timijan, peršin, kadulja
• bosiljak, ružmarin, origano

ŠPANJOLSKA
Španjolska kuhinja spoj je mediteranskog utjecaja s mnogo bilja i maslinova ulja te maurskog s puno ljutih i jakih začina.
• maslinovo ulje, rajčice
• luk, papar
• limun, mljeveni bademi
• češnjak, muškatni oraščić
• šafran, cimet, sezam

MAĐARSKA
Različite vrste mesa osnovni su sastojak mađarske kuhinje. Mljevena crvena paprika, papar i češnak osnovni su mađarski začini.
• zeleni i crni papar
• slatka i ljuta crvena paprika
• češnjak, crveni luk
• mažuran, maslac, mast, ulje
• vanilija, cimet, klinčić

INDIJA
Osnova indijske kuhinje su riža, pšenica, kukuruz ili proso, kao i jela od mesa i ribe. Đumbir, curry i kim baza su svim jelima.
• curry, kurkuma, kim, češnjak
• korijander, garam maslala
• lovor, đumbir, kajenski papar
• gorušica, muškatni oraščić
• kokos, anis, cimet, karanfilić

KINA
Riba, meso, klice i različito povrće osnovne su namirnice kineske kuhinje. Kao prilog poslužuje se riža ili tjestenina od riže.
• ulje soje, sezama i kikirikija
• bambusove sjemenke, sezam
• fermentirana soja, češnjak
• đumbir, luk, kikiriki, papar
• svijetli i tamni soja umak

MEKSIKO
Priprema meksičkog obroka sastoji se od kukuruza, graha, paprike ili rajčice. Nezaobilazne su tortilje te čili, koji daje ljuti okus.
• čili papričica, češnjak
• kumin, origano, korijandar
• avokado, rajčice, limun
• tabasco, papar
• cimet, bademi, čokolada

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare