To je to što me zanima!

Glatki listovi se tuširaju, a oni dlakavi se čiste s peruškom

Buđenje bilja: Rano proljeće najbolje je vrijeme za presađivanje bljaka, ali i za njihovo jače zalijevanje. Sobno bilje sada treba premjestiti na sjenovite prozore
Vidi originalni članak

U proljeće se čak i sobne biljke bude iz zimske uspavanosti pa im treba pomoći da se pripreme na novi rast. Prašnjavi listovi ne mogu obavljati fotosintezu, što znači da ne mogu upijati sunčevu svjetlost i ugljični dioksid kako bi proizveli hranu za biljku. Biljke velikih listova kao što su fikusi možete obrisati vlažnom krpom (što je potrebno činiti i zimi), a većini biljaka pogodovat će i proljetno tuširanje. 

Lončić s biljkom stavite u plastičnu vrećicu koju čvrsto zavežite pri dnu biljke pazeći da je ne oštetite. Tako ćete izbjeći pretjerano zalijevanje biljke. Ako biljka ima više stabljika, između njih položite dodatne plastične vrećice. Stavite biljku pod tuš i nekoliko je minuta nježno tuširajte mlakom vodom jer bi prevruća ili prehladna voda mogla oštetiti biljku. Biljke glatkih listova nakon tuširanja obrišite suhom krpom kako biste spriječili gomilanje minerala iz vode na listovima. Biljke dlakavih listova malo je teže očistiti - najprije ih nježno očistite od prašine peruškom ili kistom, a tek potom ih istuširajte. 

Kaktuse treba čistiti vrlo oprezno - ne samo da se ne ozlijedite nego i da sačuvate voštani sloj koji štiti biljku od suše. Kaktuse je dovoljno poprskati vodom u spreju, i to samo one dijelove koji pokazuju znakove prljavštine ili prašine. 

Biljke treba presađivati što ranije u proljeće

Provjerite jesu li biljke prerasle stare posude. Presađivanje treba obaviti u rano proljeće, prije početka rasta, kako bi se biljke lakše privikle na novu okolinu. 

Biljke poput paprati, kojima je potrebna veća količina vlage, premjestite s keramičkim loncem u veću ukrasnu posudu, a međuprostor popunite vlažnim tresetom.

Vrijeme je za češće zalijevanje biljaka

U proljeće biljkama treba više vode i hrane, pa je vrijeme da ih počnete češće zalijevati. S gnojenjem biljaka malo pričekajte - tek kad primijetite da počinju bujati i pupati, dodajte im u vodu malo tekućega gnojiva da bi se lakše razvijale. 

Očistite lonac i zemlju od minerala

Bijele mineralne naslage koje se skupljaju na unutarnjem rubu posude mogu štetiti biljkama - vrijeme je da ih temeljito očistite s lonca, a i površinskog sloja zemlje, pazeći da ne oštete biljku.

Biljke premjestite na sjenovitije prozore

Ako ste tijekom zime držali biljke na južnom ili istočnom prozoru, pripazite jer sunce u proljeće zna biti jako (osobito kroz staklo), pa pripazite da biljke ne budu izravno izložene visokim temperaturama. Premjestite ih na sjeverni ili zapadni prozor.

Kaktusi i sukulenti uživaju na jakom suncu

Kaktusima i sukulentima (npr., čuvarkućama i žednjacima) jako sunce ne smeta, pa ih slobodno ostavite na prozorima gdje je sunce najjače. Kao i druge biljke, i kaktuse treba zaliti nakon zimskog mirovanja.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • mali zeleni prigorec 11.03.2013.

    Staviš na balkon dok pada kiša i stvar rješena.

  • andrea1 10.03.2013.

    Moja je kuća prava džungla, cvijeća nema gdje nema svih vrsta, te sam slobodna komentirati članak i reći da nikada, ama baš nikada nemojte tuširati biljke s dlakavim listovima kao što su npr afrička ljubičica. Jednostavno najobičnijim kistom, ako imate školarce posudite jedan od njihovih za likovni, i očetkajte list po list. Ne treba prečesto četkati, te za taj ritual svatko može odvojiti 15-tak minuta svaka 2 mjeseca. Sobnim biljkama godi proljetno, čak i ljetno "kupanje" na kiši, ali se brzo moraju skloniti u hlad ili unijeti u kuću jer postoji opasnost da sunce preko kapljica koje služe kao povećalo, sprži listove.

  • sweetbee_1 10.03.2013.

    nemam sreće, ili jednostavno ne znam sa sobnim biljem, sve mi umire

Komentiraj...
Vidi sve komentare