To je to što me zanima!

Gledanje previše televizije može vam smanjiti sivu tvar u mozgu

Iako ne postoji lijek za demenciju, nedavno istraživanje je pokazalo da se gotovo 40 posto dijagnoza u svijetu može spriječiti ili barem odgoditi - zdravijim načinom života
Vidi originalni članak

Tjelesna aktivnost pogoduje zdravlju mozga, i to nije neka novost, no prekomjerno gledanje televizije, odnosno sjedalački način života, moglo bi nanositi više štete našem mozgu nego možda mislimo.

POGLEDAJTE VIDEO Hrana za bolje pamćenje:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tom tematikom su se pozabavili istraživači sa Sveučilišta Alabama u Birminghamu i Sveučilišta Columbia u New Yorku. Istražili su navike gledanja televizije u skupini dobrovoljaca starih između 50 i 80 godina. 

Otkrili su da pretjerano sjedenje pred ekranom tijekom srednjih godina može dovesti do kognitivnog pada i opadanja veličine mozga kasnije u životu.

Oni koji su puno gledali TV u srednjim godinama imali su 6,9-postotni pad kognitivne funkcije do 70-ih godina i 0,5 posto manje sive tvari u mozgu u usporedbi s onima koji su televiziju gledali manje.

Inače, siva tvar je dio našeg mozga u kojemu se smjestilo više od 75 milijardi neurona, što bi bilo otprilike 3/4 ukupnog broja neurona u mozgu. Gotovo sve naše fizičke i intelektualne sposobnosti ovise o sivoj tvari.

- Uključivanje zdravijih navika u svakodnevicu između 45 i 64 godine te ograničavanje vremena provedenog pred ekranima su važni čimbenici za zdravlje mozga kasnije tijekom života - rekli su istraživači.

ZNANSTVENO DOKAZANO Dobrobiti vrtlarenja: Trošite podjednako kalorija kao i u teretani, ali bez velikog napora

- Kognitivne sposobnosti uključuju pamćenje, razmišljanje, rasuđivanje, komuniciranje i rješavanje problema, a s povećanjem očekivanog trajanja života dolazi i do povećanja kognitivnih oštećenja i demencije - dodali su.

U svijetu se godišnje dijagnosticira više od sedam milijuna novih slučajeva demencije, a do 2050. ta brojka bi se mogla povećati do 264 posto.

Iako ne postoji lijek za demenciju, nedavno istraživanje je pokazalo da se gotovo 40 posto dijagnoza u svijetu može spriječiti ili barem odgoditi - zdravijim načinom života, prenosi Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • skija 21.05.2021.

    Pogotovo HRT

  • Donate to keep me lazy 21.05.2021.

    I bijelu tvar u “kesi”

  • sasa66 21.05.2021.

    Nakon 40 godina

Komentiraj...
Vidi sve komentare