To je to što me zanima!

Gljive: Glavni sastojak u jelima zaljubljenih

Gotovo sve vrste gljiva možete ispeći na roštilju uz povrće i meso, ili pripremiti u woku na malo maslinovog ulja, a odlične su u juhama i umacima
Vidi originalni članak

Uz gljive su vezana čudnovata narodna vjerovanja, poput onog da vrganji rastu tijekom jake grmljavine, dok pljušti kiša, a u Japanu se rast gljiva poticao udaranjem u bubnjeve. Osim kao ukusno jelo i aromatični začin, gljive se koriste i kao lijek, zahvaljujući brojnim blagotvornim karakteristikama. Obiluju mineralima koji jačaju imunitet i pomažu u borbi protiv infekcija. Osim toga, vjeruje se da imaju afrodizijačka svojstva, pa je omlet od gljiva idealan ljubavni doručak. Nutricionisti ih preporučuju onima koji žele smršavjeti: u 100 g šampinjona ima samo 15 kalorija. Gotovo sve vrste gljiva možete ispeći na roštilju uz povrće i meso, ili pripremiti u woku na malo maslinovog ulja. Za ljubitelje juha, gljive su nezaobilazan kulinarski sastojak te 'obavezna’ delicije u pripremi mesnih ili povrtnih umaka.

TELETINA U UMAKU OD VRGANJA I VINA
Sastojci:1 kg telećih šnicli, 250 g vrganja, 1/2 čaše bijelog vina, crveni luk, 2 žlice sjeckanog peršina, malo brašna, mljevena crvena paprika, žlica maslaca, papar, sol, češanj češnjaka
Teleće šnicle posolite, popaprite i popržite na maslacu dok ne porumene. Izvadite ih. Na istoj masnoći popržite nasjeckani crveni luk i češnjak, dodajte narezane vrganje. Dodajte vina i pirjajte dok ne omekšaju. Začinite i dodajte brašno. Ukuhajte srednje gust sos, dodajte meso i svježe nasjeckani peršin.

TJESTENINA SA ŠKAMPIMA I SHIITAKE GLJIVAMA
Sastojci:20 g shiitake gljiva, 100 g rižine tjestenine, 400 g škampi, luk, 300 g bambusovih klica, 4 žlice ulja, 2 žlice vinskog octa, 2 žlice soja umaka, 4 češnja češnjaka, papar, peršin
Gljive namočite 10 minuta u vruću vodu. U zagrijani wok stavite ulje. Popržite luk i češnjak. Dodajte gljive, škampe i bambusove klice. Pržite 5 minuta. Izmiješajte vinski ocat, soja umak, sol i papar pa zalijte gljive i škampe. Umiješajte kuhanu tjesteninu.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • kapara 22.09.2007.

    kaj god ak ti netko da krivu gljivu jebeš takvu ljubav na onom svijetu

  • tanonimus 21.09.2007.

    Zakon. Ja sam obožavatelj gljiva. Dajte još koji recept slobodno. Baš kupih bukovače danas pa bi neka ideja dobro došla. Nažalost u trgovinama u Hrvatskoj je poprilično slab izbor.

Komentiraj...
Vidi sve komentare