To je to što me zanima!

Grimizna kraljica uživanja voli slatke i slane delicije

Bistrica je Hrvatica Uzgaja se više od 2000 vrsta šljiva, a svaka sorta razlikuje se po mekoći i aromi prema kojoj se sljubljuje s maštovitim jelima
Vidi originalni članak

Zlatnožute ili tamnožute mirabele su najmanje među šljivama, a osim što se jedu svježe, omiljene su i u kolaču te pirjane ili ukuhane. Od mirabela se pravi i dobra voćna rakija. Šljive ringlo nazvane su prema francuskoj kraljici koja je voljela te aromatične šljive, a odlične su u kompotima te kao nadjev tankih torti ili kolača. Japanska šljiva, koja se naziva i kineska ili susine, okrugla je, a meso je žuto ili tamnocrveno - vrlo sočno, slatko i aromatično. Plodovi veličine marelice ukusni su miksani s limetom, prošekom i cimetom, a ohlađeni u sorbet odlično su osvježenje. Naša najpoznatija sorta šljiva bistrica dozrijeva krajem kolovoza i početkom rujna.

Krumpirove okruglice s krušnim mrvicama
Sastojci: 800 g krumpira, 200 g glatkog brašna, jaje, 60 g maslaca, 500 g šljiva, 50 g krušnih mrvica, 30 g šećera
Priprema: Očistite šljive. Kuhani krumpir ogulite i propasirajte ili zgnječite. Umiješajte brašno, jaje, maslac i sol. Umijesite tijesto i razvaljajte ga po pobrašnjenoj podlozi. Razvucite ga, izrežite tijesto u kvadrate, stavite šljivu i umotajte u kuglu. Skuhajte okruglice. Otopite 20 g maslaca u tavi i prepržite krušne mrvice. Kuhane okruglice uvaljajte u tavu. Poslužite s vrhnjem i šećerom.

Jesenske palačinke sa šljivama i šlagom
Sastojci: 180 g suhih šljiva, 350 ml crnog vina, cimetova korica, 3 klinčića, limun, 80 g šećera, 2 žličice škrobnog brašna, vrhnje za šlag
Priprema: U posudi kuhajte šećer, crno vino, cimetovu koricu, tri klinčića i malo naribane limunove korice. Čim zavrije, kuhajte oko deset minuta. Dodajte suhe šljive te kuhajte još desetak minuta. Ispecite deset palačinki. Izvadite kuhane suhe šljive, cimetovu koricu i klinčiće. Dodajte škrobno brašno, izmiješajte te procijedite. Palačinke prelijte umakom, poslužite uz kuhane šljive i tučeno vrhnje.

Gurmanski užitak sa šalšom od šljiva
Sastojci:: 4 komada pačjih prsa ili svinjetine, 150 g luka, 2 češnja češnjaka, 2 čili papričice, 8 šljiva, žuta paprika, 2 žlice korijandra, sok 2 limete, prstohvat mješavine kineskih začina, sol, papar
Priprema: Kratko popržite luk i češnjak te stavite na stranu. Čili papričice, šljive, papriku i korijandar pomiješajte s limetinim sokom, dodajte sol i papar te češnjak i luk. Ostavite pola sata. Meso posipajte kineskim začinima. Ispržite na roštilju ili teflonskoj tavi s malo ulja. Razrežite na dijagonalne kriške i poslužite sa šalšom. Poslužite uz mladi krumpir i mahune s pare.

Kompot od šljiva slastan je uz patku
Sastojci: 3 kg zrelih šljiva, 850-1000 ml vode, 3 kg šećera, sterilizirane, tople staklenke i poklopci
Priprema: Očistite šljive. Razbijte 12 koštica i kratko prokuhajte sjemenke. Šljive, sjemenke i koštice kuhajte dok pola tekućine ne ispari. Miješajući, dodajte šećer dok se ne otopi pa pojačajte temperaturu i kuhajte dok džem ne bude gotov. Stavite u čiste, zagrijane staklenke. Pokrijte ih i čvrsto zatvorite.
savjet: Kuhanjem šljiva u vodi ili vinu s dodatkom šećera, narančine ili limunove korice i začina dobiva se ukusan kompot, koji se može poslužiti s tjesteninom i vrhnjem ili iskoristiti kao baza za umake uz patku ili divljač kojoj će obogatiti aromu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare